IFJ/EFJ o Direktivi: Ovo je ismijavanje autorskih prava novinara

Ovo nije tekst za koji smo se borili. Pozivamo predstavnike u Vijeću Europe i Europskom parlamentu da pametno odluče i odbace sve diskriminirajuće stavke u Direktivi, stoji u priopćenju objavljenom na stranicam IFJ/EFJ-a.

Martina Čizmić | 14.02.2019. / 17:51

Novinari (Foto: Getty Images)

Reakcije na novi i prihvaćeni tekst Direktive o zaštiti autorskih prava još uvijek se ne stišavaju.

I dok aktivisti i protivnici Direktive ističu kako je usuglašeni tekst najgori do sad, a Google najavljuje da će nakon proučavanja teksta razmisliti o svojoj reakciji, hrvatsko Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava pozdravlja prihvaćenu Direktivu.

No, njihovi kolege okupljeni u Međunarodnu i Europsku federaciju novinara o Direktivi govore ne baš biranim riječima.

Ističu kako novi prijedlog uvodi princip pravedne i proporcionalne naknade za autore, ali i kako ih posebno zabrinjava činjenica da bi novinari mogli ostati bez svih autorskih prava kroz odrednicu o "zaštiti tiskanih publikacija od korištenja na internetu".

Pojašnjavaju kako nedorečenost u Direktivi izdavačima ostavlja prostor da obeštete autore za njihov autorski rad u tiskanom, ali ne i u online izdanju.

Takav bi potez mogao uskratiti novinarima prihode koje bi mogli ostvariti od ponovno korištenja njihovog rada na internetu, ističu iz IFJ/EFJ.

Direktiva je dobra vijest za industriju i autore u nekim sektorima, ali ismijava novinarska autorska prava, promovira ugovore u kojima se autori odriču svojih prava i tako daju izdavačima slobodne ruke da dodatno zarađuju od njihovog rada. To je loše za novinarstvo i loše za Europu. Pristajući na to, EU institucije su ili bile naivne ili cinično izdale vrijednosti pravednosti i društvene pravde koju bi Europa trebala predstavljati, istaknuo je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

Isto misli i glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutierrez.

Ovo nije tekst za koji smo se borili. Pozivamo predstavnike u Vijeću Europe i Europskom parlamentu da pametno odluče i odbace sve diskriminirajuće stavke u Direktivi, stoji u priopćenju objavljenom na stranicam IFJ/EFJ-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti