Iako još nismo blizu dana u kojem će na svim cestama bez problema ljude prevoziti autonomna vozila, tehnologija svakim danom sve više napreduje te u nekim gradovima već duže vrijeme putnike prevoze automobili u kojima zaista nema vozača. Osim za prijevoz ljudi, stručnjaci predviđaju kako će autonomna tehnologija naročito biti korisna za prijevoz tereta.

Policija zaustavila autonomni automobil Autonomni automobili izazvali prometni kaos u San Franciscu

Slično vjeruju u Ikei koja se udružila s kompanijom Kodiak Robotics kako bi testirali njihovu autonomnu tehnologiju za kamione. Ove su kompanije potpisale partnerstvo na rok od 3 mjeseca, no ako se ono pokaže učinkovitim, postoji mogućnost potpisivanja dugogodišnjeg ugovora.

Od kolovoza Kodiakov autonomni kamion svakodnevno prevozi Ikein namještaj od distribucijskog centra pored Houstona do prodajnog centra u blizini Dallasa.

Tijekom ovog putovanja dugog oko 480 km, kamionom većinom upravlja računalo, no kako je riječ o testiranju kamiona i tehnologije, u njemu se ipak nalazi osoba spremna za reakciju u slučaju problema. Cilj ovog testiranja, naglašavaju u Ikei, jest dobiti bolji uvid u način na koji autonomni kamioni mogu omogućiti sigurnija putovanja i dostave te bolje radne uvjete za vozače.

Cruise Origin Na ceste Dubaija dolaze Cruiseovi autonomni taksiji

Kamioni koji se koriste, treba naglasiti, nisu električni, no zanimljivo je kako se pokazalo da su u odnosu na kamione kojima upravljaju ljudi, oko deset posto učinkovitiji.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju