Ikea predstavila robotski namještaj za ljude koji žive u malim prostorima

Inovacija i fleksibilnost glavne su značajke novog namještaja iz Ikee, koji se u nekoliko sekundi može transformirati iz spavaće u dnevnu sobu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.06.2019. / 12:37

Ikea Rognan (Foto: ikea)

Moramo razmišljati o novoj generaciji namještaja. Mogli bismo ga nazvati namještajem sa supermoćima, komentirala je predstavljanje nove linije Ikeina namještaja Seana Strawn, koja u švedskoj kompaniji radi na razvoju proizvoda i inovacijama. Novu liniju Rognan karakteriziraju inovativnost i fleksibilnost te je namijenjena ljudima koji žive u malim stanovima i svaki im je centimetar životnog prostora od velike važnosti.

Robotskim namještajem, kako su ga mediji prozvali, upravlja se putem posebnog prekidača – ovisno o korisničkim željama, namještaj se može sam pomicati i osloboditi prostor za dnevnu sobu, spavaću ili radnu sobu (baziran je na kliznom mehanizmu i skrivenim kotačima). Rognan je razvijen u suradnji s američkom kompanijom Ori, a na početku će namještaj iz ove serije biti dostupan samo u Japanu i Hong Kongu, no vjerujemo da će s vremenom stići i na druga svjetska tržišta.

Kako možete vidjeti u priloženom videu, s jedne strane nalazi se dnevni prostor, odnosno kauč, dok se pritiskom na tipku prekidača koji se isporučuje s Rognanom namještaj lagano pomiče i otvara prostor s druge strane na kojoj se nalaze ormari, stol i krevet na izvlačenje. Kada želite ići spavati, krevet, naravno, nećete sami izvući, već će biti dovoljno pritisnuti posebnu tipku na Ikeinu prekidaču i krevet će sam "kliznuti" van.

Ovo je zaista zanimljivo rješenje, koje bi se moglo činiti korisnim velikom broju ljudi koji žive u malim stanovima, no pitanje je što će se dogoditi kada se mehanizam koji pomiče namještaj pokvari – hoće li se ormare moći ručno pomaknuti ili će vlasnici stana ostati "zatočeni" samo s kaučom i neće moći pristupiti dijelu u kojem se nalaze ormari s robom, radni stol i krevet. Cijena Rognana nije objavljena, a njegova prodaja počinje tijekom sljedeće godine.

Izvor: Ikea

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti