Imate problema s pamćenjem? Ovaj neobični začin mogao bi pomoći

Jedan od aktivnih sastojaka, spoj nazvan 6-MSITC, ima jaka protuupalna svojstva, što znanstvenici povezuju s pozitivnim djelovanjem na pamćenje.

Martina Čizmić | 06.12.2023. / 08:40

Sushi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Imate li problema s pamćenjem, pogotovo kad želite zapamtiti nešto novo ili veću količinu informacija, nemojte posezati za kavom ili drugim stimulansima. Radije pojedite - wasabi.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Tohoku otkrili su da wasabi, začin koji se najčešće konzumira uz sushi i najsličniji je hrenu ili gorušici, pozitivno djeluje na jačanje pamćenja.

Voditelj istraživanja Rui Nouchi, izvanredni profesor na Institutu za razvoj, starenje i rak, istaknuo je kako ga je iznenadila razina rezultata u studiji, ali i dodao kako se studija temelji na malom broju dobrovoljaca.

Jagode Jagode mogu imati iznenađujuće pozitivan učinak na naš mozak dok starimo

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients Nouchi i njegovi kolege podsjetili su kako su i ranija istraživanja pokazala zdravstvene prednosti konzumacije wasabija. No rezultati koji su dobiveni u njihovoj studiji bili su zaista dramatični.

Objašnjavaju kako je aktivni sastojak wasabija, spoj nazvan 6-MSITC, koji je moguće pronaći u tragovima i u drugim biljkama. Ovaj spoj ima jaka protuupalna i antioksidativna svojstva, što je vjerojatno zaslužno i za njegov utjecaj na pamćenje ispitanika.

U studiji su 72 dobrovoljca u dobi od 60 do 80 godina bila podijeljena u dvije skupine. Jedna skupina uzimala je 100 miligrama ekstrakta wasabija prije spavanja, a druga je dobivala placebo. Nakon tri mjeseca, skupina koja je uzimala wasabi primijetila je poboljšanje kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, a to je bilo potvrđeno i standardnim testovima. Njihovi su rezultati bili bolji za 18 posto.

Istraživači smatraju da je za to odgovoran 6-MSITC jer svojim djelovanjem smanjuje upalu i razinu oksidansa u hipokampusu, području mozga odgovornom za pamćenje.

Spavanje, ilustracija Želite očuvati pamćenje i u starijoj dobi? Znanstvenici kažu da bismo rješenje trebali potražiti u spavaćoj sobi

U planu im je proširiti istraživanje i na druge dobne skupine ne bi li istražili može li wasabi usporiti pad pamćenja kod pacijenata s demencijom.

No prije nego što počnete naručivati wasabi po restoranima, imajte na umu da je tu biljku izuzetno teško uzgojiti, zbog čega je u restoranima brze prehrane najčešće zamjenjuju običnim hrenom obojenim u zeleno. Ali ako možete nabaviti pravi wasabi, dobar tek i uživajte u njegovu pozitivnom djelovanju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti