Indija najavila uvođenje digitalnog rupija te drakonsku stopu poreza na prihod od digitalne imovine

Trgovci kriptovalutama pozdravljaju uvođenje digitalnog rupija i davanje legitimiteta digitalnoj imovini, no najavljena stopa poreza za njih je nerealna.

Branimir Vorša | 02.02.2022. / 14:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Indijska ministrica financija Nirmala Sitharaman rekla je da će ta zemlja pokrenuti digitalnu verziju rupija (indijske valute) već ove godine. U svom godišnjem govoru o proračunu Sitharaman je također iznijela planove za porez od 30 posto na prihod od digitalne imovine.

Takav bi potez stavio dobit od trgovanja ili prijenosa kriptovaluta i nepromjenjivih tokena u najviši porezni raspon u toj zemlji.

Slika nije dostupna Investitori vjeruju kako će vrijednost bitcoina za 6 mjeseci premašiti 55 tisuća dolara

Indija je posljednja velika ekonomija koja je najavila službenu virtualnu valutu, dok Kina već isprobava digitalni juan. Uvođenje digitalne valute središnje banke dat će poticaj, veliki poticaj (digitalnoj) ekonomiji, rekla je Sitharaman.

Digitalna valuta će također dovesti do učinkovitijeg i jeftinijeg sustava upravljanja valutama, dodala je. Sitharaman je također rekla da je veličina i učestalost transakcija digitalnom imovinom imperativ da se osigura poseban porezni režim, u kojem se oporezuje dobit od transakcija.

Porez bi se također primjenjivao na darove digitalne imovine, a primatelji bi bili obveznici plaćanja pristojbe. Porezi za sve ostale transakcije bi se odbijali na izvoru.

Objava je uslijedila kada je ministrica Sitharaman predstavila godišnji proračun indijske savezne vlade. To je uključivalo povećanje potrošnje na infrastrukturu i proširena kreditna jamstva malim poduzećima u poteškoćama.

Treće najveće gospodarstvo Azije teško je pogođeno pandemijom s velikim gubitkom radnih mjesta i rastućom inflacijom. Najava da će indijska središnja banka uvesti digitalnu valutu dolazi u pozadini politike demonetizacije zemlje.

U međuvremenu, Kina isprobava digitalni juan uoči ovomjesečnih zimskih olimpijskih igara te je zabranila trgovanje kriptovalutama i rudarenje istih.

Slika nije dostupna Rusija bi mogla krenuti stopama Kine i zabraniti korištenje i rudarenje kriptovaluta

Indijski plan za uvođenje digitalne rupije pozdravili su trgovci kriptovalutama. Sumit Gupta, suosnivač i izvršni direktor indijske burze kriptovaluta CoinDCX, rekao je za BBC da je inicijativa dala legitimitet virtualnoj digitalnoj imovini.

Gupta je također rekao da misli da bi oporezivanje digitalne imovine bilo dobro za tržište, ali vjeruje da je stopa previsoka.

Porezna stopa od 30 posto jednaka je onoj koja se nameće na dobitke od špekulativnih aktivnosti kao što su lutrija, kockanje i druge aktivnosti igara na sreću. Predloženih 30 posto moglo bi djelovati kao amortizer za veće usvajanje, zaključio je Gupta.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti