Institut Ruđer Bošković dogovorio suradnju na istraživanju i proizvodnji mikroalgi s dvije hrvatske tvrtke

Mikroalge predstavljaju jedinstveni izvor bioaktivnih spojeva širokog spektra bioloških aktivnosti s antimikrobnim, antitumorskim, antivirusnim, antioksidacijskim učincima, a djeluju povoljno i na rast te kao potpora imunosnom sustavu.

Martina Čizmić | 10.06.2020. / 15:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Razvoj novih pristupa, inovativnih metoda i tehnologija za istraživanje i proizvodnju mikroalgi temeljni je cilj sporazuma o suradnji koje je Institut Ruđer Bošković (IRB) sklopio s tvrtkama MarinaLab Opus d.o.o. i Adriatic Algae Biotech d.o.o, u okviru projekta 'BIO-ECOnomy Research Driven Innovation - BIOECO-R.D.I.' koji se provodi u sklopu Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje.

Mikroalge predstavljaju jedinstveni izvor bioaktivnih spojeva širokog spektra bioloških aktivnosti s antimikrobnim, antitumorskim, antivirusnim, antioksidacijskim učincima, a djeluju povoljno i na rast te kao potpora imunosnom sustavu. Mogu se koristiti u farmaceutskoj, prehrambenoj, kozmetičkoj i agrokemijskoj industriji te akvakulturi.

S obzirom na činjenicu da je Jadransko-jonska regija identificirana kao područje značajnog i neiskorištenog potencijala za proizvodnju biomase iz otpada i nusproizvoda ribarstva, akvakulture i riboprerađivačke industrije, cilj je znanstvenika okupljenih na interregionalnom projektu BIOECO-R.D.I. potaknuti multifunkcionalnost, tehnološke inovacije i međusektorsku integraciju dionika koji koriste biomasu.

U tom smislu MarinaLab Opus d.o.o. i Adriatic Algae Biotech d.o.o. koji su specijalizirani za proizvodnju medicinskih proizvoda, kozmetike, kozmetike s posebnom namjenom te dodataka prehrani pokazali su se kao prirodan partner znanstvenicima.

U suradnji s našim partnerima, mi ćemo kapacitete, tehnologiju i znanje znanstvenika okupljenih u Znanstvenom centru izvrsnosti za bioprospecting mora na IRB-u (Centar BioProCro) usmjeriti na razvoj inovativnih metoda, tehnika i alata za prepoznavanje najnovijih izazova u istraživanju mikroalgi za njihovu primjenu upravo u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, istaknula je voditeljica Centra BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac.

Sporazumi o suradnji sklopljeni s tvrtkama MarinaLab Opus d.o.o. i Adriatic Algae Biotech d.o.o. korak su naprijed u partnerstvu znanosti i gospodarstva usmjerenom ka prijenosu znanja i razvoju novih proizvoda iz biomase algi, naglasila je voditeljica projekta BIOECO-R.D.I. dr. sc. Natalija Topić Popović.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti