Dok će neki zlobnici reći kako je Intel shvatio kako su desktop PC-evi u fazi odumiranja, drugi će samo prokomentirati kako se procesorski div riješio biznisa koji duže vrijeme nije profitabilan. Bez obzira u koju skupinu spadali, kao što možete vidjeti u naslovu, veliki Intel prestaje s proizvodnjom vlastitih matičnih ploča. Iako neće odmah napustiti to tržište, nove matične nakon dolaska nove Haswell generacije čipova više se neće proizvoditi, a ideja je u potpunosti napustiti to tržište u naredne tri godine.

Iako su neki mediji išli sa zaključcima kako Intel misli u cijelosti napustiti tržište klasičnih desktop računala (zbog izjave kako se resursi usmjeravaju prema mobilnom tržištu), takve izjave ipak smatramo malčice pretjeranima. Ako se prisjetimo kako Intel velike nade polaže u koncept ultrabooka kroz svoju novu novu liniju procesorskih rješenja, očito je kako se div okreće zaokruženim linijama zbog nove tehnologije uvelike štedljivije potrošnje energije, s time da novi desktop procesori neće ostati izuzetak.

U prijevodu, ako je vjerovati ranijim glasinama, procesor i ostalo što ide uz njega u budućnosti će se vjerojatno samo isporučivati drugim proizvođačima matičnih ploča koji u taj posao ulažu mnogo više resursa (MSI, Gigabyte, Asus), a oni će srce računala samo zalemiti na svoju ploču što znači kako se pojedine komponente više neće moći promijeniti. No ako malo bolje razmislimo, PC-evi se danas zbilja rijetko nadograđaju tako da sumnjamo kako će se krajnjim korisnicima nešto previše smanjiti mogućnosti izbora kada je u pitanju realizacija vlastitog PC-a.

S druge strane, poslovni korisnici ionako se redovito okreću prijenosnicima, dok entuzijasti nakon kupnje nabrijanog PC-a mirni su barem narednih nekoliko godina. I onda kupuju sve iz početka. Long-story short, Intel kroz rekonstrukciju odriče se mrtvog tkiva, a resurse ulaže tamo gdje idu tržišni trendovi. Ako se i odrekne jednog dana desktop tržišta, to se neće desiti tako brzo. Velike promjene ne dolaze preko noći, očigledno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju