Intel prestaje s proizvodnjom vlastitih matičnih ploča

Dok će neki zlobnici reći kako je Intel shvatio kako su desktop PC-evi u fazi odumiranja, drugi će samo prokomentirati kako se procesorski div riješio biznisa koji duže vrijeme nije profitabilan. Bez obzira u koju skupinu spadali, kao što možete vidjeti u naslovu, veliki Intel prestaje s proizvodnjom vlastitih matičnih ploča.

Zimo Zimo Ante Malenica | 23.01.2013. / 10:41

Intel prestaje s proizvodnjom vlastitih matičnih ploča

Dok će neki zlobnici reći kako je Intel shvatio kako su desktop PC-evi u fazi odumiranja, drugi će samo prokomentirati kako se procesorski div riješio biznisa koji duže vrijeme nije profitabilan. Bez obzira u koju skupinu spadali, kao što možete vidjeti u naslovu, veliki Intel prestaje s proizvodnjom vlastitih matičnih ploča. Iako neće odmah napustiti to tržište, nove matične nakon dolaska nove Haswell generacije čipova više se neće proizvoditi, a ideja je u potpunosti napustiti to tržište u naredne tri godine.

Iako su neki mediji išli sa zaključcima kako Intel misli u cijelosti napustiti tržište klasičnih desktop računala (zbog izjave kako se resursi usmjeravaju prema mobilnom tržištu), takve izjave ipak smatramo malčice pretjeranima. Ako se prisjetimo kako Intel velike nade polaže u koncept ultrabooka kroz svoju novu novu liniju procesorskih rješenja, očito je kako se div okreće zaokruženim linijama zbog nove tehnologije uvelike štedljivije potrošnje energije, s time da novi desktop procesori neće ostati izuzetak.

U prijevodu, ako je vjerovati ranijim glasinama, procesor i ostalo što ide uz njega u budućnosti će se vjerojatno samo isporučivati drugim proizvođačima matičnih ploča koji u taj posao ulažu mnogo više resursa (MSI, Gigabyte, Asus), a oni će srce računala samo zalemiti na svoju ploču što znači kako se pojedine komponente više neće moći promijeniti. No ako malo bolje razmislimo, PC-evi se danas zbilja rijetko nadograđaju tako da sumnjamo kako će se krajnjim korisnicima nešto previše smanjiti mogućnosti izbora kada je u pitanju realizacija vlastitog PC-a.

S druge strane, poslovni korisnici ionako se redovito okreću prijenosnicima, dok entuzijasti nakon kupnje nabrijanog PC-a mirni su barem narednih nekoliko godina. I onda kupuju sve iz početka. Long-story short, Intel kroz rekonstrukciju odriče se mrtvog tkiva, a resurse ulaže tamo gdje idu tržišni trendovi. Ako se i odrekne jednog dana desktop tržišta, to se neće desiti tako brzo. Velike promjene ne dolaze preko noći, očigledno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti