Internet trolovi su sadisti i uživaju kada se drugi nerviraju i pate

Nije da nismo znali kako su trolovi, a pritom ne mislimo na mitska bića iz nordijske mitologije, tipovi koji imaju samo jedan cilj - živcirati ostale sudionike rasprave.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.02.2014. / 12:01

Internet Trol

Nije da nismo znali kako su trolovi, a pritom ne mislimo na mitska bića iz nordijske mitologije, tipovi koji imaju samo jedan cilj - živcirati ostale sudionike rasprave.

Poveznice, zapravo, postoje, jer su i nordijski trolovi, barem prema legendama koje ih prate, nezgrapna bića koja su uglavnom neprijateljski raspoložena prema ljudima. S njima ćemo lako, ali ovi moderni, Internet trolovi su popriličan problem, koji je sada i znanstveno potvrđen. Science Direct je proveo dva studijska istraživanja u kojem su na uzorku od 1215 sudionika pratili ponašanje u forumskim raspravama, komentiranje i odnos između "sugovornika". Iako je zaključeno kako se samo 5,6 posto ispitanika upušta u "trolanje" i to je više nego dovoljno da ostale sudionike izludi i zagorča im sudjelovanje na forumu.

Znanstvenom metodom, koja nije otkrivena, ali autori tvrde kako je potpuno autentična, otkriveno je i potvrđeno kako Internet trolovi imaju iste osobine kao osobe koje se u stvarnom životu nazivaju "tamno četverovalentnima". Radi se o posebnom poremećaju koji u sebi ima elemente sadizma, narcisoidnosti, psihopatije i makijavelističkog sindroma. Zvuči poprilično ozbiljno, a zapravo i jest, iako postoji razlika jer ste u odnosu sa Internet trolovima relativno sigurni, premda je njihov osnovni cilj ispunjen onog trenutka kada se vi počinjete nervirati zbog njihovih komentara.

Jednostavno, takvi tipovi ljudi "sadistički uživaju u nevolji drugih, neovisno o tome kako se ta nevolja manifestira", navodi se u studiji. Vrlo vjerojatno ste svi vi, koji sudjelujete na nekom od web foruma, barem jednom (ako ste imali sreće) imali iskustvo u kojem vas je pokvareni trol uspio izbaciti iz takta i odvesti raspravu u smjeru koji nema veze s temeljnom temom. Oni se, navode dalje autori studije "samo žele zabaviti, a Internet i forumi su njihovo igralište i sve će napraviti da vam zagorčaju dan." Postoji, srećom, vrlo efikasna metoda, iako je ponekad vrlo teško primjenjiva u praksi, ali isplati se naučiti - jednostavno ih ignorirajte. Ako u tome uspijete, smisao njihovog postojanja i sudjelovanja u raspravi je - nestao!

Foto via Mashable

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti