Internetom se širi opasan malware: Čuvajte se mailova Grete Thunberg!

Kriminalci pokušavaju iskoristiti popularnost mlade aktivistice te njezino ime koriste za pokušaj zaraze računala malwareom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.12.2019. / 09:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira na to slažete li se s njom ili ne, Greta Thunberg u svojih je 16 godina života uspjela napraviti nevjerojatne stvari. Za mnoge je ona postala simbol mladih željnih borbe za klimatskim promjenama i bolju budućnost, dok je drugi smatraju djevojčicom kojom drugi manipuliraju i iskorištavaju je. Zahvaljujući aktivizmu Time ju je proglasio osobom godine te je stekla vojsku poklonika i pristaša koji dijele njezina uvjerenja i slijede je po prosvjedima.

Zabrinutost Pojavila se zloćudna aplikacija za Android koju je gotovo nemoguće ukloniti s telefona, provjerite imate li je i vi

Veliki broj studenata nedavno je počelo dobivati e-mailove u kojima ih Greta Thunberg poziva na novi veliki prosvjed. U mailu koji je navodno poslala uoči Božića spominje se kako možete kupiti poklone djeci na kojima će biti zahvalni jedan dan ili im možete pokloniti nešto na čemu će biti zahvalni cijeli život – sudjelovanje na najvećem prosvjedu u borbi za bolju klimatsku budućnost. Mjesto i vrijeme održavanja prosvjeda nije spomenuto u samom mailu, već se nalazi u njegovu privitku koji je potrebno otvoriti.

Već pogađate – taj mail nije napisala Greta Thunberg niti se u privitku nalaze informacije o prosvjedu, već otvaranjem tekstualne datoteke korisnici na računala preuzimaju opasan malware Emotet. Prema Tech Radaru, riječ je o jednom od najvećih malware botnetova koji je odgovoran za gotovo 12 posto svih malicioznih mailova poslanih tijekom ovog kvartala.

Brisanje aplikacija s računala Imate neke od ovih aplikacija na mobitelu? Odmah ih uklonite jer polako uništavaju vaš smartphone i ugrožavaju vašu privatnost

S obzirom na to da (lažna) Greta od primatelja maila traži da ga pošalju svim svojim prijateljima, kolegama i rodbini, on se brzo proširio brojnim zemljama diljem svijeta poput Njemačke, Japanu, UAE-a, Australije, Italije, Velike Britanije itd. Broj zaraženih korisnika, odnosno računala s ovim malwareom trenutačno nije poznat.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti