iPhone 11 nije donio velike novitete, a radikalne promjene očekujemo sljedeće godine

Svi koji su očekivali velike promjene i radikalne novitete na novim modelima iPhonea ostali su razočarani, no na svoje bi mogli doći sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2019. / 10:45

iPhone 11 (Foto: AFP)

Nakon godina rasta i kontinuiranog povećanja prodaje pametnih telefona, mobilno tržište posljednjih je kvartala u minusu, a jedna od kompanija za čijim je uređajima smanjena potražnja jest i Apple. Nakon sinoćnjeg predstavljanja nove generacije iPhonea situacija s potražnjom i prodajom vjerojatno se neće previše promijeniti. Tri nova modela iPhonea 11 čine se kao odlični uređaji koje krasi kombinacija snažnog hardvera i moćnih fotografskih sposobnosti, no pitanje je hoće li to biti dovoljno da privuku postojeće vlasnike Appleovih telefona da potroše tisuću ili više dolara i dosadašnje uređaje zamijene s novima.

iPhone 11 Pro Nova generacija iPhonea dolazi s najbržim procesorom i "profesionalnim kamerama"

Svi modeli "jedanaestice" zaista predstavljaju napredak u odnosu na starije generacije iPhonea, no za mnoge samo takve kozmetičke promjene i bolji hardver nisu dovoljan razlog za promjenu jer su njihovi postojeći telefoni i dalje dovoljno dobri i brzi te snimaju dovoljno kvalitetne fotografije da ih nastave koristiti i dalje. Umjesto plaćanja 700 dolara za iPhone 11 ili 1000 i više za modele Pro, u većini slučajeva dovoljno je samo kupiti novu bateriju. Previsoka cijena u kombinaciji s nedostatkom nekih revolucionarnih opcija u novim modelima smartphonea glavni su razlozi promjene ponašanja korisnika koji, umjesto svake dvije godine kao ranije, nove modele telefona kupuju svake tri ili četiri godine.

iPhone 11 Pro (Foto: Apple)

Novi modeli iPhonea (Foto: AFP)

iPhone 11 (Foto: AFP)

Svi koji su očekivali radikalne promjene na novim modelima iPhonea jučer su ostali razočarani, no zahvaljujući brojnim glasinama koje su mjesecima kružile mrežom, ionako smo bili spremni na klasično hardversko osvježenje, a ne neke (r)evolucionarne pomake u mobilnim uređajima predstavljenima sinoć.

Napokon nešto novo!

iPhone SE Otkriveni Appleovi planovi za sljedeću godinu: Povratak "jeftinog" iPhonea

Dobra vijest za ljubitelje Applea, ako ćemo vjerovati glasinama koje već neko vrijeme kruže oko modela koji se pripremaju za rujan 2020., jest da će sljedeća generacija ipak donijeti velike promjene zbog kojih će ljubitelji kompanije s logom jabuke dublje posegnuti u džepove. Prvo, nakon 2017. i predstavljanja iPhonea X koji je donio ekran od ruba do ruba te hardverski urez za kameru i senzore, napokon očekujemo velike promjene u dizajnu samih telefona. Također, telefoni nove generacije neće imati iste dijagonale ekrana kao uređaji predstavljeni ove godine pa bi tako "maxi iPhone" trebao imati dijagonalu ekrana od čak 6,7 inča.

Od ostalih dosad poznatih noviteta (ponavljamo, riječ je o glasinama, no glasine o iPhoneu posljednjih su godina prilično precizne), generacija 2020. iPhonea imat će senzor za otiske prstiju implementiran u sam ekran, vjerojatno USB-C priključak te opciju koja bi trebala postati neizostavna za sve top-modele predstavljene tijekom sljedećih godina – podršku za 5G mobilne mreže.

iPhone Noćna mora korisnika Appleovih telefona: Hakeri su imali pristup svim tajnama vlasnika iPhonea

Naravno, kada tome dodamo i još snažniji procesor i grafiku te još bolje fotografske mogućnosti koje će očekujemo od iPhonea 12 i 12 Pro, čini se kako bi na krilima tih uređaja prodaja Appleovih telefona ponovno mogla skočiti. Naravno, ako se u toj kompaniji ne odluče na nova povećanja ionako previsokih cijena.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti