iPhone električnih automobila promijenit će cijelo automobilsko tržište

Tržište mobilnih telefona prije i nakon iPhonea nije bilo isto, a analitičari očekuju da bi i jedan automobil mogao imati takav utjecaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2023. / 10:45

Tesla (Foto: Afp)

Iako je konkurencija na tržištu električnih automobila, pogotovo u Kini, sve veća, Tesla i dalje ostaje sinonim za elektrifikaciju i najpopularnija kompanija među proizvođačima e-vozila te tvrtka s najvećom tržišnom vrijednosti među svim automobilskim kompanijama. No ako ćemo vjerovati nekim analitičarima, Muskova tvrtka još nije zadala najveći udarac konkurenciji, ali na njemu rade već neko vrijeme, o čemu je ranije govorio i sam Musk.

BYD E-SEED GT Rekordna prodaja električnih automobila u rujnu

Riječ je o Modelu 2, Teslinu električnom vozilu čija bi cijena trebala iznositi oko 25 tisuća dolara. Takav bi automobil u potpunosti promijenio pravila igre na tržištu. Prema Gary Blacku, menadžeru fonda Future Fund, Teslin Model 2 značio bi kapitulaciju za konkurenciju koja proizvodi vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Njegov bi utjecaj mogao biti tako velik da ga je usporedio s iPhoneom i njegovim utjecajem na tržište mobilnih telefona. Naime, predstavljanje iPhonea označilo je početak kraja za dotad dominantne kompanije na mobilnom tržištu poput Nokije, BlackBerryja i Motorole.

Bez obzira na to jeste li fan Androida ili Applea, činjenica je da mobilno tržište nije isto prije i poslije iPhonea, a sličan bi utjecaj na tržište automobila mogao imati i cjenovno pristupačniji Teslin automobil. Black vjeruje kako Tesla ima jedinstvenu prednost u odnosu na konkurente te da će zaista moći masovno proizvoditi kvalitetne automobile po cijeni od 25 tisuća dolara, uz ostvarivanje profita. Sličan učinak na tržište, osim samog automobila, mogao bi imati i četvrti stupanj autonomije vozila, što je tehnologija koju također razvija Tesla.

Prema njemu, najjeftinija Tesla dizajnom će podsjećati na Model 3, no to će biti hatchback verzija veličine poput Toyote Corolle. Kada bi se taj automobil mogao pojaviti na tržištu, nije poznato, no investitor Ron Baron kaže kako će to biti prilično brzo - za godinu do godinu i pol, što je iznimno optimistična pretpostavka. Tako optimističan nije ni sam Elon Musk.

Tesla Model Y Proizvodit će se u Europi: Otkriveni Muskovi planovi o najjeftinijoj Tesli

No prije jeftinijeg modela pred Teslom je još jedan važan događaj - početak prodaje Cybertrucka, kontroverznog pickupa koji se odavno trebao pojaviti na tržištu, a već ga je prednaručilo čak više od dva milijuna ljudi. Isporuka prvih modela očekuje se krajem ovog mjeseca.

Izvor: Benzinga
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti