Proizvodit će se u Europi: Otkriveni Muskovi planovi o najjeftinijoj Tesli

Tesline ambicije o prodaji automobila iznimno su velike, a ključnu ulogu u njima imat će najjeftinije vozila koje pripremaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2023. / 16:47

Tesla Model Y (Foto: Afp)

Prosječna prodajna cijena električnog automobila na europskom tržištu, prema podacima JATO Dynamicsa, iznosi više od 65 tisuća eura te su upravo visoke cijene jedan od glavnih razloga zašto mnogi kojima su električna vozila zanimljiva i dalje voze benzince i dizelaše. Situacija se u posljednje vrijeme ipak mijenja te proizvođači automobila poput Stellantisa kupcima žele omogućiti kupovinu e-vozila pristupačne cijene.

  Slika nije dostupna Prije dva tjedna Musk je govorio da si je Tesla sama iskopala grob sa Cybertruckom, a sad kaže: "Cilj nam je proizvesti ih oko 200.000 godišnje"

Slično razmišlja i Elon Musk koji je ranije već spominjao planove o njihovom najjeftinijem vozilu čija bi cijena iznosila oko 25 tisuća dolara. Prošle godine činilo se kako će Tesla ipak odustati od njegova razvoja te je Musk komentirao kako još nisu savladali tehnologiju koja bi im omogućila proizvodnju takvog jeftinog vozila. No čini se kako su se u međuvremenu stvari ipak promijenile. Naime, kako naglašavaju na Reutersu, njihovi izvori iz kompanije nedavno su ih obavijestili o inovaciji koja bi im omogućila da naprave gotovo cijelo podvozje u jednom komadu, čime bi se ubrzala proizvodnja i smanjili troškovi.

Zahvaljujući toj inovaciji, Tesla bi možda mogla uspjeti u ranijem naumu i napraviti manji automobil s električnim motorom čija bi cijena trebala biti pristupačna, odnosno pristupačnija u odnosu na njihova aktualna vozila. Prema izvoru iz Tesle, koji naravno želi ostati anoniman, Muskova bi kompaniaj svoj najjeftiniji automobil cijene oko 25 tisuća eura trebala proizvoditi u Europi, odnosno u tvornici u blizini Berlina.

Ono što još nije poznato, a što sve najviše i zanima jest - kada će to biti. Musk je krajem prošlog tjedna posjetio ovu tvornicu te je sa zaposlenicima podijelio te planove o proizvodnju njihova najjeftinijeg automobila. U njemačkoj tvornici trenutačno se proizvodi najprodavaniji europski električni automobil - Teslin Model Y.

  BYD EA1 Xdream Prema Musku, BYD je najveći konkurent Tesli: Evo u čemu je tajna uspjeha kineske kompanije

Teslin dugogodišnji plan je povećati broj isporuka svojih automobila do 2030. godine na čak 20 milijuna i jasno je da, ako žele tako dramatično povećati broj svojih prodanih automobila, ključnu ulogu u tome trebalo bi imati upravo njihovo najjeftinije vozilo.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti