"iPhone nije vrijedan tog novca": Brojne trgovine nude popuste na Appleove telefone

Dio tržišnih analitičara smatra kako je naglašavanje trgovinskog rata kao jednog od krivaca smanjene potražnje za iPhoneom u Kini samo izlika s kojom Cook pokušava zamaskirati pravi problem – previsoku cijenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2019. / 15:59

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tim Cook nedavno je upozorio na "kineski problem" i neočekivano smanjenje potražnje za Appleovim pametnim telefonima u Kini, za što je dijelom optužio i trgovinski rat SAD-a i najmnogoljudnije zemlje svijeta. No dio analitičara koji dobro poznaju stanje u Kini smatraju da je trgovinski rat samo Cookova izlika s kojom želi zamaskirati jedan puno veći problem, a to je cijena.

iPhone je od prvog modela premium uređaj s premium cijenom, no kako Apple iz godine u godinu povećava njegovu cijenu, tako je sada u slobodnoj prodaji za najjači iPhone potrebno izdvojiti više od 1000 dolara. Ove se cijene odnose na SAD, dok su u nekim drugim zemljama puno veće – dovoljno je samo usporediti cijenu Appleovih telefona u SAD-u i u Hrvatskoj, a velika je razlika i u odnosu na Kinu u kojoj određeni modeli iPhonea koštaju i više od 25 posto više u odnosu na Ameriku.

Ovakav pristup s visokim cijenama Appleu se u prošlosti isplatio, no u posljednjih godinu dana situacija se promijenila te veliki broj Kineza smatra da "iPhone nje vrijedan tog novca". Također, problem su i inovacije, odnosno kada je Apple u pitanju nedostatak inovacija u odnosu na Huawei koji je prestigao Apple kao druga najveća mobilna kompanija na svijetu i velikim koracima grabi prema prvom mjestu.

Na neočekivanu lošu potražnju u Kini i velike zalihe neprodanih telefona reagirali su i trgovci koji diljem zemlje nude popuste za kupovinu novih modela iPhonea, no pitanje je koliko će cijene niže između 100 do 200 dolara (ovisno o trgovini i modelu) pomoći u prodaji jer je i uz takve popuste iPhone za većinu i dalje preskup. Umjesto američkog telefona, sve više Kineza odlučuje se na kupovinu "svog" Huaweija koji je cjenovno povoljniji, a npr. model Mate 20 Pro za mnoge je najbolji smartphone na svijetu.

Na CNBC-u upozoravaju kako je pred Appleom još jedan veliki izazov, a to su 5G mreže – dok neke mobilne kompanije već govore o 5G telefonima koje će predstaviti tijekom sljedećih mjeseci, prvi iPhone s podrškom za 5G ne treba očekivati prije rujna 2020. godine tako da će konkurentske kompanije imati više od godinu dana prednosti pred Appleom.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti