Iskustvo iz prve ruke: Evo kako izgleda kada automobilima upravljaju računala

Uber je počeo s testiranjem autonomnih automobila u Pittsburghu te svi koji žele prijevoz taksijem mogu pozvati Uberova vozila kojima upravljaju računala

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2016. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stanovnici Pittsburgha od ovog tjedna mogu uživati u potpuno novom iskustvu vožnje s Uberovim automobilima – umjesto klasičnog automobila s kojim upravlja vozač, mogu naručiti autonomno vozilo s kojim upravlja računalo. Kao što je poznato, Uber je nedavno najavio kako će krenuti s javnim testiranjima autonomnih vozila u Pittsburghu, a za razliku od Googlea čiji su automobili rezervirani većinom za zaposlenike ove kompanije, vožnja Uberovima automobilima dostupna je svima. Korisnici ovog servisa unutar aplikacije morat će pristati na Uberove uvjete, odnosno potvrditi da žele biti dio ovog testa i, kada u budućnosti budu trebali usluge taksija, odnosno Ubera, po njih bi mogao doći autonomni automobil koji će ih, barem na početku, na odredište odvesti besplatno.

Povodom pokretanja ove usluge u Pittsburghu, Uber je pozvao novinare nekih medija na vožnju u autonomnim vozilima – na početku su se novinari vozili kao putnici na stražnjem sjedalu automobila, dok su sprijeda sjedili zaposlenici Ubera (iako je riječ o autonomnim vozilima, vozač uvijek mora sjediti za volanom i biti spreman u svakom trenutku preuzeti kontrolu nad vozilom), da bi poslije i oni sjeli na mjesto vozača i iz prve ruke se uvjerili koliko su Uberova autonomna vozila sigurna. Dojmovi su većinom pozitivni, iako su neki imali osjećaj nelagode i straha zbog saznanja da automobilom upravlja računalo, a što se same vožnje tiče, nisu osjetili neku veliku razliku u načinu vožnje između ljudi i računala. Kakva su njihova iskustva pogledajte u priloženim videozapisima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti