Island se priprema za erupciju vulkana nakon 20.000 podrhtavanja tla u posljednjih tjedan i pol: "Mogućnost za to je stvarna"

Islandske vlasti pripremaju se na moguću manju erupciju vulkana, tridesetak kilometara udaljenog od Reykjavika, ali ne strahuju od ozbiljnijih posljedica.

Branimir Vorša | 05.03.2021. / 10:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Do potresa tipičnih za pomicanje lave došlo je u srijedu popodne na području planine Keilir, na poluotoku Reykjanes, koji je već prošli tjedan pogodio potres od 5,7, objavio je Islandski meteorološki institut.

Ogroman broj podrhtavanja tla u posljednjih tjedan dana

Islandska meteorološka služba (IMO) potvrdila je da je samo proteklog tjedna na tom otoku zabilježeno nevjerojatnih 18.000 podrhtavanja tla.

U srijedu je zabilježeno novih 2500 podrhtavanja tla, a od ponoći u četvrtak zabilježeno je novih 800 podrhtavanja tla, objavio je IMO.

Početkom 2020. godine na istom je području isto tako zabilježeno više od 8 tisuća potresa, što je znak probuđene vulkanske aktivnosti na području koje nije eruptiralo oko 800 godina. Posljednji dugi period vulkanske aktivnosti na tom je području započeo tijekom 10. stoljeća i trajao je čak 300 godina.

Mišljenja stručnjaka

Mogućnost erupcije je stvarna, ali moramo vidjeti kako će se aktivnost razvijati, rekao je Freysteinn Sigmundsson, geofizičar s islandskog sveučilišta na konferenciji za novinare.

Stručnjaci vjeruju da nije izgledno da će doći do dramatične eksplozije lave i pepela u nebo, već da će to biti u obliku erupcija iz pukotine, odnosno stabilan tok lave iz pukotine u tlu.

U slučaju erupcije očekujemo da će biti manja. Ne očekujemo veliku eksplozivnu erupciju, mislimo da će imati minimalni utjecaj na atmosferu, zračni promet i život ljudi, rekao je Sigurdsson.

Islandski profesor vulkanologije na sveučilištu Island Porvaldur Þórðarson kaže pak da znanstvenici pokušavaju otkriti zašto se to sad događa.

Izgledno je da imamo ulazak magme u Zemljinu koru tamo. Sigurno se približila površini, no mi pokušavamo otkriti pomiče li se i još bliže površini, kaže.

Propali prijenos uživo

Islandski servis vijesti Víkurfréttir prije dva dana prenosio je uživo s područja poluotoka Reykjanes preko svojeg YouTube kanala, no s obzirom na to da se ništa nije događalo, prekinuli su prijenos.

Narančasto upozorenje za zračni promet

Kao mjera opreza za domaće i međunarodne letove, vulkansko upozorenje za zračni promet za to područje promijenjeno je iz žutog u narančasti status. Narančasti status zapravo predstavlja treću najvišu razinu, a iznad njega je samo još crveno upozorenje, koje bi dalo do znanja da je erupcija neizbježna i da bi se mogla dogoditi svakog trenutka.

Island je najveća i najaktivnija vulkanska regija u Europi, s erupcijama prosječno svakih pet godina. Do posljednje je došlo 2014.-2015. u nenaseljenoj zoni na istoku zemlje.

Mnogo je poznatija erupcija Eyjafjallajökulla, na jugu zemlje, 2010. godine. Njegov oblak doveo je do najvećeg poremećaja zračnog prometa u mirnodopskoj povijesti, paralizirajući europsko nebo gotovo mjesec dana.

Otad ga je s trona skinula tek pandemija novog koronavirusa.

Izvor: Hina/Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti