Ispred Applea: Samsung ponovno preuzeo prvo mjesto na mobilnom tržištu

Samsung je u prva tri mjeseca ove godine isporučio više od 83 milijuna pametnih telefona i ponovno zauzeo prvo mjesto na mobilnom tržištu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2015. / 10:16

Ispred Applea: Samsung ponovno preuzeo prvo mjesto na mobilnom tržištu

Samsung je dugo vremena dominirao mobilnim tržištem na kojem su prodavali najveći broj pametnih telefona na svijetu, no u posljednje vrijeme ova je kompanija upala u velike probleme te iz kvartala u kvartal bilježe veliko smanjenje prihoda, ali i smanjenje prodaje mobilnih uređaja. Tijekom prošlog kvartala to je smanjenje prodaje smartphonea iskoristio Apple koji je u posljednja tri mjeseca prodao više od 74 milijuna iPhonea čime je prestigao Samsung i zauzeo prvo mjesto na mobilnom tržištu.

Povratak na vrh!

Situacija se sada ponovno promijenila te, iako je Apple prodao puno veći broj iPhonea u odnosu na isto razdoblje prošle godine (više od 61 milijun), ta je brojka ipak manja u odnosu na prethodni kvartal, dok je prema rezultatima analitičke kompanije Strategy Analytics Samsung isporučio 83,2 milijuna smartphonea i ponovno zasjeo na vrh ovog tržišta. Ipak, u odnosu na prvi kvartal 2014. godine Samsung je izgubio osjetni dio tržišta – sada drži 24 posto, a prošle godine držao je 31 posto tržišta, dok je Apple povećao svoj udio u odnosu na prošlu godinu i sada drži 17,7 posto. Neil Mawston iz Strategy Analyticsa kaže kako je, usprkos preprekama na azijskom i drugim tržištima na koje Samsung sve više nailazi, ova kompanija ipak uspjela stabilizirati svoje poslovanje i prestići Apple. U južnokorejskoj kompaniji uvjereni su kako ono najbolje za njih tek dolazi jer je prošlog i ovog mjeseca na brojim tržištima počela prodaja njihovih novih top modela smartphoena – Galaxyja S6 i S6 Edge koji su pokupili brojne pohvale korisnika i tehnoloških novinara te bi ovi uređaji trebali biti glavni konkurenti Appleovim modelima iPhonea.

Što bi Steve Jobs rekao na ovaj podatak?

Bit će zanimljivo vidjeti prodajne rezultate Samsunga za sljedeći kvartal kada ćemo saznati kakva je potražnja za njihovim modelima te vidjeti usporedbu s prodajom prošlogodišnjeg modela Galaxy S5 te, naravno, s iPhoneom. No, iako u Samsungu mogu biti zadovoljni s povratkom na vrh mobilnog tržišta, u ovoj kompaniji sigurno nisu oduševljeni financijskim rezultatima – prodaja je smanjena za dvanaest posto, dok je operativni profit u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za trideset posto te iznosi 5,61 milijardu dolara. 

Izvor: Cnet

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti