"Istočni" i "Zapadni" blok: Rusi s Kinezima, a Poljaci s SAD-om rade na izgradnji "sigurnih" 5G mreža

Dok je u Moskvi 5G mreža već u pogonu, u Poljskoj tek očekuju Ericssonovu investiciju.

Martina Čizmić | 02.09.2019. / 16:20

5G mreža, ilustracija (Foto: Getty Images)

Unatoč zategnutim odnosima između Kine i SAD-a, kineski Huawei diljem svijeta potpisuje ugovore o izgradnji 5G mreže. Tako je krajem prošlog tjedna u Moskvi počela s radom testna 5G mreža čiju su izgradnju još u lipnju dogovorili ruski i kineski predsjednik. 

Ugovor o suradnji, koji obuhvaća i kupovinu Huaweijeve 5G opreme, potpisali su kineski predsjednik Xi Jinping i ruski mu kolega Vladimir Putin tijekom Međunarodnog ekonomskog foruma koji se održao u Rusiji u lipnju.

Ruski mobilni operater MTS tako će putem 5G mreže Moskovljanima i njihovim gostima pružati velike brzine prijenosa podataka, a testna će mreža poslužiti i za testiranje tehnologije pametnih gradova. Iz MTS-a su najavili i kako će 5G mreža ubrzati razvoj samovoznih vozila u gradu te potaknuti razvoj budućih tehnologija.

Zasad je mreža dostupna samo oko jednog paviljona povijesnog kompleksa VDNKh-a, ali bi do sljedeće godine trebala pokriti cijeli kompleks.

Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Trumpov savjetnik za trgovinu: Američka politika prema Huaweiju i 5G mreži se ne mijenja

No nije dugo trebalo da SAD pokaže svoje mišiće i pronađe europskog partnera s kojim bi mogao parirati rusko-kineskoj vezi.

Tako je SAD potpisao sporazum o sigurnosti 5G mreže s Poljskom kako bi zajedno izgradili mrežu koja bi bila zaštićena od neovlaštenog pristupa. To je direktan odgovor na rusko partnerstvo s Huweijem jer su iz SAD-a već u nekoliko navrata tu kinesku tvrtku optuživali za špijunažu i nesigurnu 5G opremu.

Inače, u Poljskoj se nadaju kako bi švedski Ericsson mogao uložiti značajna sredstva u izgradnju njihove 5G mreže.

Zanimljivo, Ericsson je već izgradio 5G mrežu upravo u Moskvi, i to za rusku podružnicu švedskog Tele2.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti