Istražite europsku kulturu šetnjom kroz interaktivnu kartu Story Maps

Ukupno je moguće istražiti više od 50 milijuna umjetničkih djela i predmeta, knjiga, videa i zvukova iz više od 3500 muzeja, galerija, knjižnica i arhiva diljem Europe.

Martina Čizmić | 22.06.2018. / 17:12

Putovanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U sklopu Europskog okupljanja na temu kulturne baštine, predstavljen je zanimljiv projekt koji svima omogućuje da iz udobnosti vlastitog doma upoznaju europsku kulturu i kulturnu baštinu.

Story Maps je interaktivna karta kojoj je cilj podići svijest o kulturnoj baštini u Europi.

Tako posjetitelji mogu istražiti koje sve institucije s ponosom ističu oznaku Europska baština. Među 38 institucija, dokumenata i zgrada, nalazi se i jedna iz Hrvatske - Muzej krapinskih neandertalaca.

Također, na karti je moguće istražiti koji su sve gradovi diljem Europe nosili titulu europske prijestolnice kulture. Naša Rijeka tu će titulu ponijeti 2020. godine i već se nalazi na karti.

Posebno je zanimljivo istražiti sva UNESCO-va mjesta zaštićene svjetske baštine koja se nalaze u Europi. U Hrvatskoj ih je tako moguće pronaći čak 10, a među najpoznatijima su Plitvička jezera.

Posjetitelji mogu saznati i koja su mjesta na listi najugroženijih jer im prijete prirodne nepogode, ali i pljačka, zagađenje te nekontrolirana urbanizacija. Za sad na toj listi nema Hrvatske.

Za one koji se žele kulturno uzdizati i uživo, zanimljiva je karta s kulturnim rutama Vijeća Europe. Radi se o 31 kulturnoj ruti, od kojih svaka ima različitu temu kojom ilustrira europsku povijest i naslijeđe te istovremeno pokazuje svu raznolikost europske kulture.

Story Maps (Foto: Screenshot) (Foto: Screenshot)

Ukupno je moguće istražiti više od 50 milijuna umjetničkih djela i predmeta, knjiga, videa i zvukova iz više od 3500 muzeja, galerija, knjižnica i arhiva diljem Europe.

Zajednički istraživački centar već je razvio cijeli niz alata koji pomažu u očuvanju kulturne baštine, poput tehnologije 3D skeniranja koja može biti korištena kako bi se zabilježila mjesta baštine, ali i pametne materijale za njenu rekonstrukciju. Interaktivne Story Maps pružaju Europljanima mogućnost da istraže zajedničku baštinu i uključe se u njeno očuvanje za budućnost, naglasio je prilikom predstavljanja projekta povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti