Italija planira milijardu eura težak fond za razvoj umjetne inteligencije

Za sad je samo prijedlog, no o njemu će se raspravljati već u sljedećim tjednima.

Hina | 12.03.2024. / 17:02

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Italija planira uspostaviti investicijski fond s početnim kapitalom od milijardu eura za promicanje projekata razvoja umjetne inteligencije (AI), izjavila je u utorak premijerka Giorgia Meloni.

Uz potporu CDP Venture Capitala, ogranka državne razvojne banke Casse Depositi e Prestiti (CDP), fond bi mogao iz privatnog sektora namaknuti još dvije milijarde eura , rekao je izvršni direktor tvrtke Agostino Scornajenchi.

Meloni i Scornajenchi bili su među govornicima konferencije o umjetnoj inteligenciji koja se održava u Rimu.

Italija želi iskoristiti ulogu predsjedateljice skupine G7, koju je preuzela početkom godine, za usmjeravanje pozornosti na utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta i nejednakost i istodobno raditi na uvjetima za razvoj te tehnologije.

Uvjereni smo da može i mora postojati talijanski put do umjetne inteligencije, izjavila je Meloni u videoporuci sudionicima konferencije.

Dodala je da vlada radi na zakonu za reguliranje toga sektora u Italiji.

Vlada priprema zakon koji ima za cilj uspostaviti neka načela i utvrditi propise usklađene s europskom regulativom u procesu odobravanja te identificirati najučinkovitije mjere za poticanje naših proizvodnih sposobnosti, poručila je talijanska premijerka sudionicima konferencije.

Prijedlog zakona bit će predstavljen u idućim tjednima, a vlada će po riječima podtajnika Alessija Buttija uspostaviti tijelo za nadzor i podršku u provedbi nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti