Drugu godinu za redom, Zagreb će ugostiti neke od najvećih svjetskih FinTech stručnjaka koji će zainteresiranima "otkriti" što nas čeka u ovoj zanimljivoj i brzorastućoj industriji.

Konferencija Shift Money Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Tijekom dva dana, 18. i 19. studenog, zagrebačka Lauba, bit će središte FinTech svijeta zahvaljujući konferenciji Shift Money u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije.

Uoči konferencije porazgovarali smo s njenim idejnim začetnikom i organizatorom, Ivanom Burazinom

Ovo je druga godina Shift Moneya. Što se na tržištu fin/techa promijenilo u tih godinu dana?

FinTech se brzo razvija – mijenja se zakonski okvir, nastaju nove aplikacije, povećava se broj korisnika, rađaju se nove ideje… Ipak, rekao bih da je glavna promjena što FinTech polako ulazi u mainstream i što obični građani počinju prihvaćati rješenja koja im donose jednostavnost i uštede. Važno je spomenuti i stupanje PSD2 direktive u rujnu, čime je omogućen pristup podacima klijenata banaka i razvoj aplikacija koje do sada nisu bile moguće.

Prošle je godine s konferencije poslana poruka kako je “bitno da se u ovim ranim počecima industrije, Hrvatska postavi kao jedna od prijestolnica” fin/techa. Jesmo li u tome uspjeli? Odnosno što bi trebalo napraviti pa da Hrvatska to postane?

Hrvatska može biti zadovoljna IT sektorom koji funkcionira kao izvozna grana i svake godine bilježi sve bolje rezultate. Možemo biti podjednako zadovoljni i našom FinTech scenom, koja ne zaostaje za europskim trendovima. Na primjer, Oradian je 2014. godine pobijedio kao startup na Shiftu, a danas zapošljava preko stotinu zaposlenika, među kojima je i velik broj stranaca. Banke se trude ući u segment i ulažu sve više trude u svoje mobilne aplikacije, imamo i već dva-tri domaća proizvođača POS blagajni koji klijentima nude uvođenje plaćanja kriptovalutama, građani koriste različite aplikacije za plaćanja,... S druge strane, od prijestolnice bi se očekivalo nekakvo vodstvo, što ipak nismo ostvarili. Gotovina je kod većine građana i dalje omiljeno sredstvo plaćanja, dok primjerice po zakonskim okvirima za kripto zaostajemo već za Slovenijom, tako da je još puno posla pred nama.

  S dodjele SBI Group Award Kad Japanci nagrade – hrvatsku tvrtku: "Ovaj je posao kao vožnja vlakom smrti..."

Što fin/tech industriju očekuje u sljedećih godinu dana? Pogotovo u svijetu PSD2 direktive koja je stupila na snagu prije nešto više od mjesec dana?

Pokretanje Facebookove valute libre bilo je najavljeno za 2020. godinu, ali je u ovom trenutku teško predvidjeti hoće li se to tada i dogoditi s obzirom na povlačenje nekih partnera i mogućih prepreka koje mogu nastati zbog regulatornih razloga. Što se PSD2 direktive tiče, bi će zanimljivo vidjeti hoće li se opcija pristupa bankovnim podacima pojaviti i u nekim aplikacijama u kojima ih ne očekujemo, no teško je predvidjeti koje će ih koristiti i na koji točno način, pa je najbolje pričekati da dođe do realizacije ili barem nekakvih konkretnih najava.

Shift Money (Foto: Shift)

Koliko su građani Hrvatske skloni prihvaćati fin/tech rješenja u svakodnevnom životu? Imate li kakve podatke ili povratne informacije?

Mobilna aplikacija Settle koja se 2018. godine predstavila na Shift Moneyu, tada je odabrala Hrvatsku za prvu državu u kojoj će startati u Europi. Osnivač Daniel Döderlein tu odluku obrazložio je činjenicom da je prema anketama interes hrvatskih građana za takvu aplikaciju veći nego u nekim drugim državama. Tu doduše nije ubrajao skandinavske države koje su već ranije dobile aplikacije razvijene na istoj platformi, ali nitko ni ne očekuje da budemo u rangu s njima. Podaci o broju korisnika Revoluta u Hrvatskoj također pokazuju kako postoji određeni postotak građana koji je zainteresiran za fintech aplikacije.

Što nas čeka ove godine na Shift Moneyu? Možete li nam izdvojiti neke posebno zanimljive govornike i teme?

Kao i na svakoj Shift konferenciji, trudimo se dovesti svjetske „opinion makere“ u Hrvatsku, pa će sudionici imati priliku čuti iskustva JP Morgana – jedne od najvećih banaka na svijetu, velikih FinTech tvrtki kao što su Marqueta, Transferwise, ACI Worldwide, i „izazivača“ banaka kao što je Revolut, a govorit će se i o nezaobilaznoj kripto tematici – jedna od predavačica je COO Binancea - najveće mjenjačnice kriptovaluta.

S obzirom da je i financiranje FinTech projekata važno, htio bih spomenuti kako će na konferenciji biti prisutna i impresivna postava investitora koji će na Shift Moneyu pričati i odlučivati o najboljem Shift Money 2019. startupu.

  Shift Money (Foto: Shift) Shift Money konferencija pokazala koliki je interes za FinTech industriju u Hrvatskoj

Hoćemo li i ove godine vidjeti zanimljive startupe na Shift Money Challengeu?

Da, i ove godine organiziramo predstavljanje i natjecanje startupa koje će njihovim pokretačima pomoći da lakše stupe u kontakt s FinTech zajednicom i investitorima i realiziraju svoje ideje. U ovom trenutku nismo još izabrali finaliste, ali po prvim prijavama bi se reklo da će biti zanimljivi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju