Ivan Burazin: Hrvatska može biti zadovoljna svojim FinTech sektorom, koji ne zaostaje za Europom, ali pred nama je još mnogo posla

Iako sve više građana Hrvatske koristi različite mobilne aplikacije za plaćanje, gotovina je i dalje omiljeno sredstvo plaćanja. Kako to promijeniti pokušat će otkriti konferencija Shfit Money.

Martina Čizmić | 20.10.2019. / 08:39

Ivan Burazin (Foto: Shift)

Drugu godinu za redom, Zagreb će ugostiti neke od najvećih svjetskih FinTech stručnjaka koji će zainteresiranima "otkriti" što nas čeka u ovoj zanimljivoj i brzorastućoj industriji.

Konferencija Shift Money Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Tijekom dva dana, 18. i 19. studenog, zagrebačka Lauba, bit će središte FinTech svijeta zahvaljujući konferenciji Shift Money u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije.

Uoči konferencije porazgovarali smo s njenim idejnim začetnikom i organizatorom, Ivanom Burazinom

Ovo je druga godina Shift Moneya. Što se na tržištu fin/techa promijenilo u tih godinu dana?

FinTech se brzo razvija – mijenja se zakonski okvir, nastaju nove aplikacije, povećava se broj korisnika, rađaju se nove ideje… Ipak, rekao bih da je glavna promjena što FinTech polako ulazi u mainstream i što obični građani počinju prihvaćati rješenja koja im donose jednostavnost i uštede. Važno je spomenuti i stupanje PSD2 direktive u rujnu, čime je omogućen pristup podacima klijenata banaka i razvoj aplikacija koje do sada nisu bile moguće.

Prošle je godine s konferencije poslana poruka kako je “bitno da se u ovim ranim počecima industrije, Hrvatska postavi kao jedna od prijestolnica” fin/techa. Jesmo li u tome uspjeli? Odnosno što bi trebalo napraviti pa da Hrvatska to postane?

Hrvatska može biti zadovoljna IT sektorom koji funkcionira kao izvozna grana i svake godine bilježi sve bolje rezultate. Možemo biti podjednako zadovoljni i našom FinTech scenom, koja ne zaostaje za europskim trendovima. Na primjer, Oradian je 2014. godine pobijedio kao startup na Shiftu, a danas zapošljava preko stotinu zaposlenika, među kojima je i velik broj stranaca. Banke se trude ući u segment i ulažu sve više trude u svoje mobilne aplikacije, imamo i već dva-tri domaća proizvođača POS blagajni koji klijentima nude uvođenje plaćanja kriptovalutama, građani koriste različite aplikacije za plaćanja,... S druge strane, od prijestolnice bi se očekivalo nekakvo vodstvo, što ipak nismo ostvarili. Gotovina je kod većine građana i dalje omiljeno sredstvo plaćanja, dok primjerice po zakonskim okvirima za kripto zaostajemo već za Slovenijom, tako da je još puno posla pred nama.

  S dodjele SBI Group Award Kad Japanci nagrade – hrvatsku tvrtku: "Ovaj je posao kao vožnja vlakom smrti..."

Što fin/tech industriju očekuje u sljedećih godinu dana? Pogotovo u svijetu PSD2 direktive koja je stupila na snagu prije nešto više od mjesec dana?

Pokretanje Facebookove valute libre bilo je najavljeno za 2020. godinu, ali je u ovom trenutku teško predvidjeti hoće li se to tada i dogoditi s obzirom na povlačenje nekih partnera i mogućih prepreka koje mogu nastati zbog regulatornih razloga. Što se PSD2 direktive tiče, bi će zanimljivo vidjeti hoće li se opcija pristupa bankovnim podacima pojaviti i u nekim aplikacijama u kojima ih ne očekujemo, no teško je predvidjeti koje će ih koristiti i na koji točno način, pa je najbolje pričekati da dođe do realizacije ili barem nekakvih konkretnih najava.

Shift Money (Foto: Shift)

Koliko su građani Hrvatske skloni prihvaćati fin/tech rješenja u svakodnevnom životu? Imate li kakve podatke ili povratne informacije?

Mobilna aplikacija Settle koja se 2018. godine predstavila na Shift Moneyu, tada je odabrala Hrvatsku za prvu državu u kojoj će startati u Europi. Osnivač Daniel Döderlein tu odluku obrazložio je činjenicom da je prema anketama interes hrvatskih građana za takvu aplikaciju veći nego u nekim drugim državama. Tu doduše nije ubrajao skandinavske države koje su već ranije dobile aplikacije razvijene na istoj platformi, ali nitko ni ne očekuje da budemo u rangu s njima. Podaci o broju korisnika Revoluta u Hrvatskoj također pokazuju kako postoji određeni postotak građana koji je zainteresiran za fintech aplikacije.

Što nas čeka ove godine na Shift Moneyu? Možete li nam izdvojiti neke posebno zanimljive govornike i teme?

Kao i na svakoj Shift konferenciji, trudimo se dovesti svjetske „opinion makere“ u Hrvatsku, pa će sudionici imati priliku čuti iskustva JP Morgana – jedne od najvećih banaka na svijetu, velikih FinTech tvrtki kao što su Marqueta, Transferwise, ACI Worldwide, i „izazivača“ banaka kao što je Revolut, a govorit će se i o nezaobilaznoj kripto tematici – jedna od predavačica je COO Binancea - najveće mjenjačnice kriptovaluta.

S obzirom da je i financiranje FinTech projekata važno, htio bih spomenuti kako će na konferenciji biti prisutna i impresivna postava investitora koji će na Shift Moneyu pričati i odlučivati o najboljem Shift Money 2019. startupu.

  Shift Money (Foto: Shift) Shift Money konferencija pokazala koliki je interes za FinTech industriju u Hrvatskoj

Hoćemo li i ove godine vidjeti zanimljive startupe na Shift Money Challengeu?

Da, i ove godine organiziramo predstavljanje i natjecanje startupa koje će njihovim pokretačima pomoći da lakše stupe u kontakt s FinTech zajednicom i investitorima i realiziraju svoje ideje. U ovom trenutku nismo još izabrali finaliste, ali po prvim prijavama bi se reklo da će biti zanimljivi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti