Iz Mete poručuju: Postoje alati za zaštitu djece na Facebooku i Instagramu, ali ih roditelji ne koriste

Meta se često nalazi na Meti velikih kritika vezano uz način na koji djeca koriste njene platforme, no iz ove kompanije poručuju da priča ima i drugu stranu medalje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2024. / 10:25

Roditelji i djeca (Foto: Getty Images)

Tijekom nedavnog gostovanja na jednom podcastu pred brojnom publikom u Chase Centeru u San Franciscu, Mark Zuckerberg je, među inim, najavio kako se više neće ispričavati za stvari za koje on i njegova tvrtka nisu krivi. Tijekom posljednjih godina Facebook, odnosno Meta našli su se na udaru brojnih kritika, a među tim kritikama posebno se izdvajaju one zviždačice Haugen koja ih je direktno optužila da stavljaju profit ispred sigurnosti djece.

Frances Hauge: Zviždačica koja je razotkrila Facebook - 2 Zviždačica teško optužila Facebook: "Bijes i mržnja su najlakši načini za posjećenost"

Kompanija je s reagirala na brojne takve kritike, napravili su promjene i predstavili različite alate. U skladu sa spomenutom taktikom “dosta je ispričavanja”, o tim je alatima i njihovom korištenju govorio jedan od direktora u kompaniji Nick Clegg koji je odgovornost djemočno prebacio s Mete na - roditelje.

Naime, prema Cleggu, Meta je tijekom posljednjih godina predstavila čak 50 alata za roditeljsko upravljanje i nadzor na Facebooku i Instagramu te bi roditelji trebali koristiti te alate kako bi svojim najmilijima omogućili što sigurnije korištenje društvenih mreža i spriječili da im se prikazuje štetan sadržaj.

Jedna od stvari koje smo otkrili… je da čak i kada napravimo tek kontrole, roditelji ih ne koriste, objasnio je naglasivši da oni, kao inženjerska kompanija mogu napraviti različite alate koji će djeci ograničiti vrijeme koje će provoditi online, no dalje je stvar na roditeljima.

S obzirom na to da je riječ o velikom problemu, u nekim državama razmišljaju i o radikalnim, rješenjima pa tako u Australiji namjeravaju mladima (vjerojatno između 14 i 16 godina i mlađima) zabraniti korištenje društvenih mreža. Tehnološkim kompanijama tako nešto sigurno se neće svidjeti, a Clegg kaže kako razni dokazi pokazuju kako većina mladih ljudi ima pozitivna iskustva od korištenja Metinih aplikacija.

Slika nije dostupna Instagram na udaru novih tužbi zbog štetnog utjecaja na mentalno zdravlje maloljetnika

Tako nešto je u suprotnosti s ranije spomenutim informacijama koje je prije nekoliko godina objavila zviždačica Haugen, a prema kojima su u Facebooku, kako se tada zvala i sama kompanija, znali za probleme koje imaju mladi s korištenjem Instagrama, no nisu ništa napravili kako bi te probleme riješili i zaštitili mlade.

Što se tiče spomenute najavljene zabrane korištenja društvenih mreža u Australiji, Clegg je rekao kako će se pridržavati zakona, iako će tako nešto biti prilično teško i komplicirano provesti te će na implementaciji tih mjera trebati surađivati s Appleom i Googleom i njihovim trgovinama aplikacija.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti