Zviždačica teško optužila Facebook: "Bijes i mržnja su najlakši načini za posjećenost"

Bivša radnica Facebooka, Frances Haugen izjavila je u ponedjeljak pred britanskim zastupnicima da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju "najbolji način rasta" te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone.

Hina | 25.10.2021. / 22:16

Galerija

Zviždačica, koja je objavila istraživanja koja pokazuju da je Facebook svjestan štetnosti platforme, rekla je da platforma bez sumnje zna da širi mržnju na intrenetu.

Informatičarka koja je ovog mjeseca svjedočila pred američkim Kongresom, objasnila je da Facebook koristi sustav koji prioritet daje sadržajima koji skupe najviše klikova.

Bijes i mržnja su najlakši načini za posjećenost Facebooka, izjavila je Haugen koja je tvrtku napustila u svibnju.

Duboko sam zabrinuta što Instagram ne može biti siguran za četrnaestogodišnjake i sumnjam da je moguće da bude siguran za nekoga tko ima deset godina, dodala je govoreći o platformi koja je u vlasništvu Facebooka.

Haugen drži da je fleksibilno i ažurirano zakonodavstvo nužno uz razvoj sadržaja i društvenih mreža. Moramo te tvrtke pozvati na odgovornost, dodala je i pozvala na više ljudskih intervencija umjesto algoritama i umjetne inteligencije.

Upozorila je i da je Instagram opasniji od drugih društvenih mreža. Dok su druge društvene mreže fokusirane na nastup, razmjenu ideja - Instagram se bavi usporedbom tijela, životnog stila, a to je ono što je na kraju nagore za djecu.

Slika nije dostupna Stručnjak za društvene mreže pojasnio zašto Facebook više ne prikazuje fotografije članaka koje dijelite s portala

Slika nije dostupna Iz Facebooka poslali upozorenje zaposlenicima: Čini se da najgore tek dolazi

U sklopu svog prijedloga zakona o sigurnosti na mreži, britanska vlada namjerava uvesti kazne protiv odgovornih u tvrtki koji se ne bore protiv štetnih sadržaja na njihovoj platformi.

Osnivač Facebooka Mark Zukerberg i društvena mreža već su se izjasnili protiv optužbi Frances Haugen i predstavili svoje inicijative za borbu protiv mržnje na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti