Instagram na udaru novih tužbi zbog štetnog utjecaja na mentalno zdravlje maloljetnika

U tužbama se tvrdi kako je Instagramu jedino bitan angažman, tj. aktivnost korisnika, na štetu njihove sigurnosti, čime se stvorila savršena oluja ovisnosti i izloženosti štetnom sadržaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.07.2022. / 13:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zviždačica Frances Haugen u drugoj polovici prošle godine u javnost je plasirala informacije i dokumente za koje iz Mete nitko nije htio da postanu javno dostupni. U dokumentima se tvrdi da je ekipa u Instagramu bila svjesna negativnih učinaka te društvene mreže na djecu i mlade, no umjesto njihove sigurnosti, naglasak su stavili na svoj profit.

Frances Hauge: Zviždačica koja je razotkrila Facebook - 3 Novi istup zviždačice protiv Facebooka: Svojim djelovanjem može oslabiti našu demokraciju i produbljivati podjele

Nakon njihove objave tih informacija, uslijedila je lavina kritika, kao i saslušanja u Kongresu. Instagram je s vremenom uveo neke promjene s kojima je trebao smanjiti ovisnost mladih o toj mreži, a omogućili su i veći roditeljski nadzor.

Usprkos tome, društvena mreža postala je predmetom više tužbi, a nedavno je podignuta nova tužba u kojoj dvije obitelji iz Kentuckyja, a koje predstavlja Centar za žrtve društvenih mreža, optužuju platformu zbog štetnih učinaka na mentalno zdravlje poput depresije, poremećaja prehrane i pokušaja samoubojstva.

U tužbama se tvrdi kako je Instagramu jedino bitan angažman, tj. aktivnost korisnika, na štetu njihove sigurnosti, čime se stvorila savršena oluja ovisnosti i izloženosti štetnom sadržaju. Naglašeno je kako je Meti sve ovo vrijeme astronomski profit bio, ali je i dalje ispred važnosti ljudskih života.

Frances Hauge: Zviždačica koja je razotkrila Facebook - 2 Zviždačica teško optužila Facebook: "Bijes i mržnja su najlakši načini za posjećenost"

Na novinarske upite oko tužbe, iz Mete (još) nije stigao odgovor.

Pored ove dvije tužbe, Zuckerbergovoj kompaniji prijeti još najmanje devet sličnih tužbi zbog negativnog utjecaja na mentalno stanje maloljetnika.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti