Novi istup zviždačice protiv Facebooka: Svojim djelovanjem može oslabiti našu demokraciju i produbljivati podjele

Frances Haugen, koja je ranije razotkrila probleme Facebooka sa sigurnošću, pred odborom Europskog parlamenta poručila je da Facebook narušava integritet demokracije omogućavanjem i produbljivanjem polarizacije te favoriziranjem radikalnih stavova.

Hina | 08.11.2021. / 21:02

Galerija

Facebookova zviždačica Frances Haugen poručila je pred odborom Europskog parlamenta u ponedjeljak da Facebook narušava integritet demokracije omogućavanjem i produbljivanjem polarizacije te favoriziranjem radikalnih stavova.

Facebook može svojim djelovanjem oslabiti našu demokraciju i produbljivati podjele, kazala je Haugen pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u Bruxellesu. Platforma Facebook narušava integritet naše demokracije, dodala je.

Podatkovna inženjerka Haugen, koja je Facebook napustila u svibnju, poslala je desetke tisuća Facebookovih internih dokumenata regulatorima i medijima koji, kako tvrdi, pokazuju da je Facebook svjestan da omogućuje širenje mržnje, odnosno da njegovi algoritmi doprinose vidljivosti takvih sadržaja.

Što je negativniji komentar bit će više lajkova pa i više novaca, kazala je Haugen Odboru za unutarnje tržište, objašnjavajući Facebookovu logiku. Postoje mogućnosti da Facebook i Instagram postanu sigurniji, ali Facebook to nije spreman učiniti zbog svoje dobiti, a posljedice su ogromne, istaknula je.

Između sigurnosti i dobiti, smatra Haugen, Facebook uvijek bira dobit, što proizvodi polarizaciju širom svijeta. Haugen je navela i kako je četiri posto korisnika Facebooka primilo 80 posto netočnih informacija.

Facebok nije ništa promijenio kada je shvatio da je nuspojava njegovih sustava širenje dezinformacija, ocijenila je Haugen, koja smatra da je Facebook bitno manje transparentan i donosi manje odgovorne odluke od drugih društvenih mrežam, poput Twittera.

Haugen je napomenula da se ne zalaže za zabranu polarizirajućih sadržaja na Facebooku, ali predlaže određenu vrstu rangiranja sadržaja. Zviždačica je skeptična prema umjetnoj inteligenciji kao regulatoru sadržaja

Haugen je govorila o mogućoj regulaciji društvenih mreža, pri čemu je istaknula da bi Akt o digitalnim uslugama, koji je predložila Europska komisija, mogao biti prekretnica na globalnoj razini i potencijalni zlatni standard.

Ta regulativa predviđa veću odgovornost društvenih mreža za sadržaj, koja je trenutno de facto nepostojeća.

Zviždačica je pak skeptična prema sustavima nadzora putem umjetne inteligencije. Smatra da je umjetna inteligencija loša kod složenih problema pa, primjerice, ne može shvatiti sve nijanse govora o terorizmu.

Upotreba umjetne inteligencije po njoj je opasna i zbog netransparentnosti Facebooka koji bi se, smatra, trebao više otvoriti javnosti.

S praktične je strane teško provoditi nadzor nad Facebookom jer će revizori htjeti biti ponovno angažirani pa neće toliko detaljno napraviti posao, a državne agencije nemaju dovoljno stručnog kadra za provjeru Facebooka koja zahtijeva insidersko iskustvo, ocijenila je Haugen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti