Izgradnjom Regionalnog centra kompetentnosti učenici će se educirati za rad u Industriji 4.0

Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj ovog važnog EU projekta.

Martina Čizmić | 13.10.2022. / 17:00

Predstavljanje projekta Centra izvrsnosti (Foto: RCK-Industrija 4.0)

U sklopu provedbe projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0“, u Velikoj Gorici održana je  konferencija 'RCK – INDUSTRIJA 4.0', na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Obrtničke komore Zagreb, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, srednjih strukovnih škola Zagrebačke županije, Obrtničkog učilišta i ostalih partnera u projektu.

Nekoliko mjeseci od polaganja kamena temeljca imamo što za vidjeti. U ovom centru u prizemlju će biti najmoderniji CMC strojevi, tokarilice, erozimati, mjerna oprema, i toplinska obrada. Na gornjem katu će se nalaziti 3D printeri, sofisticirana aditivna oprema, mjeriteljstvo, pneumatika, senzorika i obnovljivi izvori energije, kazao je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić, ističući kako će učenici kroz praktičnu nastavu i učeći kroz rad imati podlogu da nakon što završe školu budu konkurentni na tržištu rada.

Početak izgradnje Regionalnog centra izvrsnosti Počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti: Do kraja 2023. predviđena izgradnja centra robotike, 3D tehnologije i obnovljivih izvora energije

Centar kompetentnosti bit će poveznica između obrazovanja i poduzetnika. Ovo je jedinstvena prilika da kroz modernizaciju unaprijedimo sustav i učenicima damo da na modernim strojevima i najnovijoj tehnologiji pripreme sebe za potrebe realnog sektora. Dobili smo jedinstvenu priliku kakvu generacije prije nas nisu imale, a u skoroj budućnosti neće niti imati. Priliku da napravimo jedan iskorak za bolje sutra, dodao je Antolčić.

O viziji jedinstvenog centra kompetentnosti koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva govorio je i glavni koordinator projekta mr.sc. Krunoslav Pilko. Naglasio je kako će Centar biti središte tehnološke, pedagoške i andragoške izvrsnosti ne samo za područje Zagrebačke županije nego i za šire okruženje.

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0 bit će i „Učeća tvornica“ u kojoj će se provoditi učenje temeljeno na radu u stvarnim tehnološko-proizvodnim uvjetima. Osim toga, zahvaljujući visoko specijaliziranim djelatnicima ovaj Centar će pružati i istraživačko-razvojne usluga i izradu prototipa i novih proizvoda gospodarskom sektoru kroz sektor obrazovanja. Povezivanjem i uključivanjem svih devet strukovnih škola ili srednjih škola sa strukovnim zanimanjima u mrežu škola Zagrebačke županije svim učenicima s područja naše županije omogućit ćemo jednaku dostupnost kvalitetnog obrazovanja i jednake mogućnosti školovanja usporedive sa standardima Europske unije. Također, ovakav pristup omogućit će Zagrebačkoj županiji da uvažavajući demografska kretanja na razini Županije, priprema i donosi kvalitetan prijedlog strukture upisa učenika u strukovne programe sukladno njezinim potrebama tržišta rada i strategijama razvoja. Kada uzmemo u obzir sve ciljeve i rezultate koje projektom želimo postići možemo zaključiti da se time u stvari provodi "mala reforma" strukovnog obrazovanja na razini Zagrebačke županije i to kako srednjoškolskog tako i obrazovanja odraslih, istaknuo je Pilko.

Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin kazao je kako će učenici u sklopu vježbi i praktične nastave imati bolju podlogu za svijet rada.

Centri kompetentnosti su kvalitativna nadogradnja na redovni sustav odgoja i obrazovanja i ovo će sigurno doprinijeti ne samo interesu učenika za upis u srednje škole, nego i njihovoj pripremi za tržište rada, naglasio je Karin.

Slika nije dostupna Revolucija u strukovnom obrazovanju: 100 milijuna kuna vrijedan projekt pripremit će srednjoškolce za Industriju 4.0

U to da radovi na Centru izvrsnosti u Velikoj Gorici dobro napreduju uvjerio i se zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. Prilikom obilaska radova rekao je da će Županija i dalje financijski pomagati realizaciji projekta.

Znate da je bitno porasla cijena radova. Nismo niti ćemo niti jednog trenutka dvojiti. Izdvojili smo dodatnih 13 milijuna kuna i izdvojit ćemo koliko god treba da se ovaj projekt završi. Raduje nas što raste interes učenika za proizvodna zanimanja. Mi ćemo kroz ovaj centar dobiti nekoliko stvari. Dobit ćemo školovane kadrove, koji će ići u korak s modernim vremenom, a isto tako oni će biti potrebni za rad u novim tehnologijama. Znate da u Zagrebačkoj županiji imate Rimca i novu tvornicu za avio dijelove. Idemo u korak s vremenom, napomenuo je.

O velikoj važnosti projekta za grad Veliku Goricu govorio je velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ponosni smo što Grad Velika Gorica na najbolji mogući način kroz jedan ovakav centar daje odgovor na problem i pitanje o budućnosti obrtničkih i strukovnih zanimanja, gdje će ljudima biti omogućeno cjeloživotno obrazovanje i prekvalifikacije da budu specijalisti 3D tehnologija. To čini jednu novu dodanu vrijednost koju svaki grad može poželjeti. Izražavamo veliku zahvalnost što će on biti napravljen upravo u Velikoj Gorici, izjavio je Ačkar.

Podsjetimo, Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj ovog važnog EU projekta. Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije nalazit će se u sklopu Srednje strukovne škole u Samoboru, dok će Centar izvrsnosti za robotiku djelovati u sastavu Srednje škole Dugo Selo.

Rok završetka cijelog projekta vrijednog 113,44 milijuna kuna je 29. prosinac 2023. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti