Izluđuje vas pametni telefon? Donosimo pet savjeta kako se riješiti "digitalnog stresa"

Problem je što i nagli prekid takvog ponašanja dovodi do "nomofobije" odnosno straha od vremena bez pametnog telefona, što opet dovodi do povećanja razine kortizola.

Martina Čizmić | 01.06.2024. / 11:59

Digitalni stres, ilustracija (Foto: Getty Images)

Pametni telefoni donijeli su nam slobodu da možemo raditi iz bilo kojeg kutka ovog planeta i uvijek biti dostupni. No, isto tako omogućili su i svima drugima da dođu do nas i onda kad nam to možda baš i nije najzgodnije. Htjeli mi to priznati ili ne, pametni telefoni postali su neizostavan dio naše svakodnevice i ostavljaju trajan trag na naš san, produktivnost, mentalno zdravlje pa čak i kognitivne sposobnosti.

Studije su pokazale da stalno korištenje pametnog telefona podiže razinu kortizola u krvi što tijelu daje signal kao da je stalno pod stresom. To pak može dovesti do brojnih zdravstvenih problema - od dijabetesa i pretilosti do depresije, ali i prerane smrti.

Taj "digitalni stres" u kombinaciji s preopterećenošću informacijama i stalnim bombardiranjem notifikacijama, može zaista naštetiti kvaliteti života, a da toga sami nismo ni svjesni.

Problem je što i nagli prekid takvog ponašanja dovodi do "nomofobije" odnosno straha od vremena bez pametnog telefona, što opet dovodi do povećanja razine kortizola.

Umjesto toga, trebali bismo razviti zdraviji odnos prema ne samo pametnom telefonu, već i ostalim uređajima koje koristimo svakodnevno, a ponekad i preko svake mjere.

Vino za večerom, ilustracija Ponuda koja se ne odbija: Ako u ovom restoranu na ulazu ostavite mobitel, dobit ćete besplatno bocu vina

Kako izgraditi zdraviji odnos prema pametnim telefonima (i ostalim gadgetima)

1) Osvijestite koliko zapravo koristite pametni telefon

U Postavkama/Settings svog telefona pronađite opciju Digitalan dobrobit/Digital Wellbeing (na Androidu) odnosno Vrijeme na ekranu/Screen Time (na Appleu) i provjerite koliko često koristite telefon i za koje aplikacije.

2) Isključite obavijesti

Prema nekim istraživanjima, čovjeku koji se bavi nečim fokusirano (primjerice učenjem ili poslom), treba više od 20 minuta da bi povratio istu razinu fokusa, kao prije obavijesti koja mu je stigla na pametni telefon. Ako vas primanje obavijesti opterećuje, jednostavno ih isključite u postavkama svake aplikacije ili pak uključite Ne smetaj/Do not Disturb opciju i tamo označite tko vam može poslati poruku ili čiji ćete poziv primiti.

3) Uklonite digitalni nered

Bacite oko na svoj elektronički poštanski sandučić. Koliko e-mail poruka zaista želite primiti, a koliko otpada na reklame, spam, newslettere i druge ne toliko željene poruke? Odvojite malo vremena i odjavite se sa svih onih pretplata/newslettera koje više ne želite primati. Grupirajte e-mail poruke kako biste se lakše snašli u njima. Svi e-mail programi i aplikacije imaju u sebi opciju filtera, oznaka ili pak stvaranja mapa u koje će se potom odabrani e-mailovi sami pospremati. Vjerujte, izgubit ćete nešto vremena, ali će vam poslije biti puno lakše.

Digitalna detoksikacija, ilustracija Učinite nešto dobro za sebe: Uvedite digitalnu detoksikaciju i zonu bez tehnologije

4) Izgradite zonu bez tehnologije

Ne, ne morate dizati zidove i stavljati bodljikavu žicu. Jednostavno sami ili u dogovoru s ukućanima odlučite koji će prostor u vašem stanu ili kući biti bez tehnologije. To mogu biti spavaće sobe, dnevni boravak ili kuhinjski stol. Činjenica da imate prostor u kojem ne biste trebali koristiti tehnologiju, omogućit će vam da se od nje odmorite barem na nekoliko minuta. Na vama je samo da se te odluke i pridržavate.

5) Izbacite pametni telefon iz kreveta

Želite li bolji san i mirnije jutro, izbacite pametni telefon iz kreveta. Idealno bi bilo da ga uklonite iz spavaće sobe, ali ako to nije moguće, barem ga maknite na drugi kraj sobe ili spremite u ladicu. Tako nećete biti u napasti da posegnete za telefonom čim otvorite oči. A i budimo iskreni, s obzirom na to što sve diramo tijekom dana i koliko bakterija i prljavštine prenesemo na telefon, želite li zaista noć provesti s tim ispod jastuka?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti