Izmjerena nova visina Mount Blanca: Planinski vrh sada je 2,22 metra manji u odnosu na prije dvije godine

Ovo je 12. put da se vrši operacija u cilju prikupljanja znanstvenih podataka o utjecaju klimatskih promjena na alpske planine.

Hina | 05.10.2023. / 13:47

Mount Blanc (Foto: Getty Images)

Mont Blanc, najviši vrh zapadne Europe, po izmjeri u rujnu ove godine ima 4805,59 metara, što je 2,22 metra manje nego kod prošlog mjerenja 2021., objavili su francuski stručnjaci.

Skupljamo podatke za buduće naraštaje, nismo ovdje da bismo ih interpretirali, to ostavljamo znanstvenicima, rekao je Jean des Garets, geometar iz francuskog departmana Haute-Savoie, na konferenciji za novinare u Chamonixu.

Pozvao je da se nova visina Mont Blanca ne koristi kako bi se govorile besmislice.

Planina, ilustracija Porijeklo planina moglo bi ležati puno dublje u Zemlji nego što smo dosad mislili

Vrh na granici Francuske i Italije mogao bi biti puno viši kroz dvije godine kada se sljedeći put bude obavljalo mjerenje. Razlika u visini već je viđena u prošlosti, dodao je.

Ovo je 12. put da se vrši ova operacija u cilju prikupljanja znanstvenih podataka o utjecaju klimatskih promjena na alpske planine, što je inicijativa pokrenuta 2001.

Nakon ovih kampanja mjerenja, već smo puno naučili: znamo da je vrh u stalnom kretanju, kako u visini s varijacijama od gotovo pet metara, tako i u položaju, dodao je Garets. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti