Izraelska studija otkriva: Vitamin D značajno smanjuje rizik od teškog oblika COVID-19 kao i smrtnost od te bolesti

Bolesnici s nedostatkom vitamina D imali su 14 puta veću vjerojatnost da će imati teški ili kritični oblik bolesti COVID-19, nego oni s dostatnim količinama vitamina D u organizmu.

Branimir Vorša | 15.04.2022. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno objavljena studija tima znanstvenika s Medicinskog fakulteta Azrieli izraelskog Sveučilišta Bar-Ilan i izraelskog Medicinskog centra Galilee sugerira vezu između nedostatka vitamina D i ozbiljnosti bolesti uzrokovane infekcijom COVID-19.

Objavljena u časopisu PLOS ONE, studija izraelskih znanstvenika je proučavala razinu vitamina D kod 1176 pacijenata hospitaliziranih s pozitivnim rezultatom PCR testa između travnja 2020. i veljače 2021. u medicinskom centru Galilee. Razine vitamina D temeljile su se na testiranju provedenom prije hospitalizacije “bilo kao dio rutinskog pregleda krvi ili nakon kliničke sumnje na nedostatak vitamina D”. Ti laboratorijski rezultati su se pojavili od 14 do 730 dana prije pozitivnih COVID-19 testova.

Slika nije dostupna Veliko otkriće znanstvenika: Vitamin D i Omega-3 dodaci prehrani znatno smanjuju rizik od razvoja autoimunih bolesti

Bolesnici s nedostatkom vitamina D (definiranim kao manjim od 20 ng/mL) imali su 14 puta veću vjerojatnost da će imati teški ili kritični oblik bolesti COVID-19, nego oni s više od 40 ng/mL vitamina D. Osim toga, stopa smrtnosti za pacijente koji su imali dovoljnu razinu vitamina D bila je tek 2,3 posto, u usporedbi s visokih 25,6 posto za pacijente u skupini s nedostatkom vitamina D.

Te su upečatljive razlike pronađene čak i nakon što su istraživači prekontrolirali dob, spol i povijest kroničnih bolesti pacijenata. Budući da su razine vitamina D procijenjene prije infekcije, studija izbjegava problem da je nedostatak vitamina mogao biti posljedica zaraze samim virusom SARS-CoV-2.

Vitamin D je odavno poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima kao što su promicanje zdravih kostiju i zuba, podrška imunološkom sustavu i smanjenje kardiovaskularnih zdravstvenih rizika. I tijekom pandemije, liječnici su svojim pacijentima savjetovali da uzimaju vitamin D, jer su mislili da bi mogao pomoći u jačanju njihovog imunološkog sustava, unatoč malo izravnih empirijskih dokaza koji bi poduprli taj savjet.

Slika nije dostupna Liječnici upozoravaju da pretjerana upotreba ovog preparata može imati opasne posljedice, pa čak uzrokovati i smrt

Nama je bilo izvanredno i zapanjujuće vidjeti razliku u izgledima da postanete teški pacijent kada vam nedostaje vitamina D u usporedbi s tim kad ga imate dovoljno u organizmu, rekao je za Times of Israel dr. Amiel Dror, liječnik i znanstvenik na Sveučilištu Bar Ilan.

Izraelska studija provedena je prije pojave omikron varijante, ali Dror vjeruje da bi se učinkovitost vitamina D ipak mogla pronaći za varijante virusa.

Ono što vidimo kada vitamin D pomaže ljudima s COVID-19, jest rezultat njegove učinkovitosti u jačanju imunološkog sustava da se nosi s virusnim patogenima koji napadaju dišni sustav, dodao je.

Naša studija doprinosi kontinuiranom razvoju dokaza koji sugeriraju da je pacijentova povijest nedostatka vitamina D prediktivni čimbenik rizika, povezan sa lošijim kliničkim tijekom bolesti i smrtnošću od COVID-19, zaključak je izraelskih znanstvenika u studiji.

Slika nije dostupna Je li izloženost UV zrakama razlog razlika u broju smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19?

Znanstvenici će sad vidjeti jesu li ti rezultati ponovljivi i ako jesu, kako se osiguranje dostatnosti vitamina D može najbolje ugraditi u kliničku praksu.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti