Je li izloženost UV zrakama razlog razlika u broju smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19?

Podaci iz koronavirusom teško pogođenih država poput Britanije, Italije i Sjedinjenih Država ukazuju na to da je u sunčanijim dijelovima tih zemalja "uočeno manje smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19", tvrde znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu.

Hina | 09.04.2021. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rezultati studije objavljeni u britanskom Glasilu dermatologa upućuju na to da se veća izloženost ultraljubičastom zračenju može povezati s manjom smrtnošću od posljedica COVID-19.

Tim britanskih znanstvenika usporedio je broj smrtnih slučajeva povezanih s bolesti COVID-19 u Sjedinjenim Državama u razdoblju od siječnja do travnja 2020. s razinama ultraljubičastog zračenja u gotovo 2500 američkih okruga, a potom je isti obrazac istraživanja primijenio na Britaniju i Italiju.

U nekim dijelovima spomenutih triju država evidentirano je najviše smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom koronavirusa na globalnoj razini - i po glavi stanovnika i u apsolutnim vrijednostima, no uočeno je i da je broj smrti znatno opao za vrijeme ljetnih mjeseci.

Za usporedbu, većina zemalja Azije i Afrike zabilježila je relativno nisku smrtnost per capita tijekom cijelog razdoblja pandemije.

Jedan od koautora istraživanja, Chris Dibben je kazao: Veza između smrtnosti od COVID-19, godišnjeg doba i zemljopisne širine bila je prilično očita, a u našoj smo studiji pokušali ponuditi alternativno objašnjenje ovog fenomena.

Istraživači su rekli da su tijekom istraživanja vodili računa o potencijalnom utjecaju vitamina D na ovaj fenomen. Taj se vitamin često spominje kao inhibitor COVID-19, a naziva se i "sunčanim vitaminom" jer ga ljudski organizam proizvodi više kad je koža izložena sunčevoj svjetlosti.

Izlaganje suncu moglo bi smanjiti broj smrtnih ishoda od bolesti COVID-19 neovisno o vitaminu D, rekli su britanski znanstvenici.

Još neka nedavna saznanja pridonose relevantnosti teorije po kojoj vrijeme provedeno na otvorenom umanjuje vjerojatnost od zaraze koronavirusom i razvoja covida.

Irski zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su objavili podatak po kojemu bi samo 0,1 posto svih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji moglo biti povezano s aktivnostima na otvorenom, premda ih je velik broj trenutačno zabranjen zbog aktualnog trećeg zatvaranja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti