Punjenje vaših mobitela, tableta i drugih gadgeta zna katkad biti prava gnjavaža jer može potrajati i po nekoliko sati. Što ako bi izumili bateriju koja se može napuniti za samo nekoliko minuta, zar ne bi bilo to zgodno?

Znanstvenici na tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru razvili su litij-ionsku bateriju koja se može od 0% do 70% napuniti za svega dvije minute. Inače litij-ionske baterije se koriste u uređajima poput mobitela i tableta.

Možda najjači adut ovog otkrića je to što ove baterije imaju mnogo dulji životni vijek trajanja, pa bi čak trebale trajati i do 10.000 ciklusa odnosno životni vijek procjenjuje se na dva desetljeća.

Znanstvenici iz Singapura također navode kako bi ovo moglo imati golem utjecaj na ostatak industrije, prvenstveno na području električnih automobila koji bi na ovaj način postali puno prihvatljiviji nego što su sada, a baterije koje koriste imaju ograničeni vijek trajanja.

Osim toga, Apple navodi da su baterije u njihovim telefonima proizvedene na način da nakon 500 potpunih ciklusa ista zadržava oko 80% originalnog kapaciteta.

Do ovog otkrića je došlo u trenutku kada su znanstvenici umjesto grafita, koji se inače koristi kod baterija, koristili gel od titanijeva dioksida. Naime to je gel kojeg ima u velikim količinama u zemlji, nije opasan, te je sastojak krema za sunčanje. U svakom slučaju dobro je znati da znanstvenici pokušavaju izumiti bateriju koja će biti mnogo više učinkovitija i manje opasna za zdravlje i okoliš.

Nove baterije se očekuju na tržištu u sljedeće dvije godine.

Izvor Mashable

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju