Meksički novinar i dugogodišnji NLO entuzijast Jaime Maussan pokazao je političarima na saslušanju u utorak dva mala "tijela" izložena u kutijama, s tri prsta na svakoj ruci i izduženim glavama. Tvrdio je da su pronađeni u Peruu 2017. i da nisu povezani sa životom na Zemlji. Maussan je slične kontroverzne tvrdnje iznio i ranije.

Fotografije s kongresnog saslušanja, prvog takve vrste u Meksiku, izazvale su međunarodnu znatiželju, ali i prijezir.

Navodni Šokantno saslušanje pred meksičkim Kongresom: Poznati NLO istražitelj predstavio dva tijela za koja tvrdi da su - izvanzemaljska

Bivši pilot američke mornarice Ryan Graves, koji je također prisustvovao saslušanju kako bi podijelio svoje osobno iskustvo s viđenjima "neidentificiranih anomalnih fenomena" (NAF), iznio je kritike na prezentaciju.

Jučerašnja demonstracija bila je veliki korak unatrag za ovo pitanje, rekao je Graves na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter. Duboko sam razočaran tom neutemeljenom podvalom.

Graves je sudjelovao na saslušanjima američkog Kongresa o NAF-u u srpnju, kada je rekao da se opažanja neobjašnjivih fenomena u zračnom prostoru rijetko prijavljuju.

Maussan je u prezentaciji rekao da su primjerci pronađeni u blizini peruanskih drevnih Nazca linija i da ih je meksičko Nacionalno autonomno sveučilište (UNAM) datiralo ugljikom te da je zaključeno da su stari oko 1000 godina. Tvrdio je da nisu u srodstvu ni s jednom vrstom na Zemlji. Pokazalo se da su slični takvi nalazi u prošlosti bili ostaci mumificirane djece.

Peruanska ministrica kulture Leslie Urteaga rekla je da nijedna znanstvena institucija u toj južnoameričkoj zemlji nije identificirala ostatke kao neljudske i postavila pitanje kako su primjerci napustili Peru.

Postoji kaznena prijava Ministarstva kulture protiv nekih ljudi koji su bili u vezi s tom gospodom, rekao je Urteaga novinarima misleći na Maussana i njegove suradnike.

Maussan je u četvrtak u razgovoru za Reuters rekao da njegovi kritičari tek trebaju iznijeti dokaze koji bi pobili njegove tvrdnje.

Žele oduzeti snagu koju ovo otkriće ima, ali samo s izjavama i bez ijednog dokaza, rekao je Maussan.

NLO, ilustracija NASA objavila izvješće o UAP-ovima: Oni su "jedna od najvećih tajni planeta"

UNAM je odbio zahtjev Reutersa da vidi sve rezultate studije ili intervjuira istraživače koji su sudjelovali. Također je odbio reći koliko je studija pokazala da su uzorci stari.

Dužnosnici NASA-e postavili su pitanja o meksičkoj prezentaciji te su objavili vlastito izvješće o preporukama za pomoć Pentagonu u otkrivanju i ispitivanju NAF-a.

David Spergel, bivši voditelj odjela za astrofiziku Sveučilišta Princeton i voditelj izvješća, rekao je da ne zna prirodu uzoraka, ali je pozvao na transparentnost.

Ako imate nešto čudno, učinite uzorke dostupnim svjetskoj znanstvenoj zajednici pa ćemo vidjeti što je tamo, rekao je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju