Izvrsna godina za hrvatsku tvrtku: Trećina zimske opreme u Finskoj nosi njihovo ime

Tvrtka iz Kalinovca u 2019. godini ostvarila je 85 posto prihoda prodajom na inozemnom tržištu u 40 zemalja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2020. / 17:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od vodećih europskih proizvođača komunalne opreme, tvrtka Rasco sa sjedištem u Kalinovcu, predstavila je danas svoje preliminarne rezultate za 2019. godinu prema kojima je na razini Rasco grupe ostvarila konsolidirani prihod od prodaje u iznosu od 170,8 milijuna kuna što je povećanje od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Za rast prihoda zaslužno je jačanje prodaje opreme za zimsko održavanje prometnica na svim tržištima. U Finskoj drže preko 30% tržišta zimske opreme dok su u Norvešku isporučili preko 100 različitih uređaja i nadogradnji. Na dobre rezultate utjecalo je i poslovanje u Ukrajini kojoj je u 2019. isporučeno 60 kamiona zimske službe.

Zadovoljstvo Rascovim proizvodima nisu skrivali ni ukrajinski premijer i gradonačelnik Kijeva koji su na svojim društvenim profilima podijelili fotografije Rascovih vozila u akciji čišćenja autoceste koja ih povezuje s Crnim morem. Među značajnijim prošlogodišnjim poslovima svakako su isporuke 15 specijalnih plugova minhenskoj zračnoj luci te u Kanadu gdje su se njihovi posipači dokazali u ekstremnim uvjetima na temperaturi od minus 41.

LYNX RASCO predstavio prvu hrvatsku kompaktnu čistilicu namijenjenu čišćenju javnih površina – LYNX

Rast neto dobiti, koja je reinvestirana u financiranje rasta kompanija i investicije, rezultat je rasta prihoda od prodaje u svim povezanim poduzećima. Važan izvor financiranja investicija su natječaji koji se financiraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj gdje smo prijavili pet projekata ukupne vrijednosti 82,9 milijuna kuna, od kojih se očekuju bespovratne potpore u iznosu 34,9 milijuna kuna, rekao je Ivan Franičević, predsjednik Uprave istaknuvši kako je Rasco sa svojih 70-ak proizvoda u portfelju danas prepoznatljiva robna marka na više od 40 tržišta svijeta.

Rasco će prošlu godinu pamtiti i po predstavljanju prve hrvatske cestovne čistilice Lynx koju su nakon obilaska šest gradova, testirali korisnici u Španjolskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Norveškoj. Do danas je Lynx odradio na stotine sati testiranja što je rezultiralo nizom poboljšanja vođenih stvarnim iskustvom kupaca. Na najvećem europskom sajmu komunalne opreme IFAT u Munchenu, u svibnju će biti predstavljen prototip električne verzije Lynxa koji se razvija sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva.

RASCO ove godine obilježava 30 godina uspješnog poslovanja tijekom kojeg je kompanija od garaže i dvoje zaposlenih izrasla do grupe s više od 400 djelatnika koji rade na razvoju visokotehnoloških proizvoda za održavanje prometnica koji su prisutni na pet kontinenata. Ključna tržišta Rasco Grupe čine Hrvatska, Srbija, Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Španjolska, Rusija i Norveška, a udio izvoza u ukupnim prihodima iznosi 85 posto.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti