Japan počinje razvijati vlastiti stealth borbeni zrakoplov, odabran i proizvođač

Japanci počinju razvijati vlastiti borbenog zrakoplova pete generacije čija će okosnica biti takozvana stealth tehnologija.

Branimir Vorša | 02.11.2020. / 10:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japan je odabrao Mitsubishi Heavy Industries kao glavnog partnera u razvoju domaćeg borbenog zrakoplova iduće generacije koji bi trebao biti uvršten u japanske zračne snage u 2030-im godinama.

Mitsubishi je istovremeno najavio da suspendira projekt civilnog zrakoplovstva zbog neizvjesnosti vezanih za putničku zrakoplovnu industriju koje se odnose na pandemiju novog koronavirusa koja traje već mjesecima.

Japan izgradnjom nove generacije borbenih zrakoplova domaće proizvodnje zapravo želi povećati sposobnost vlastitih obrambenih snaga kao odgovor na sve veće prijetnje koje dolaze iz smjera Sjeverne Koreje i Kine.

Ti novi borbeni zrakoplovi zamijenit će borbene zrakoplove F-2, koje su Japanci razvili u suradnji s SAD-om i koji bi trebali biti umirovljeni oko 2035. godine.

Japansko ministarstvo obrane za 2021. godinu traži proračunska izdvajanja od 556 milijuna dolara za razvojna istraživanja novog borbenog zrakoplova.

Japan razmišlja i o suradnji u razvoju zrakoplova s SAD-om i Velikom Britanijom.

Japansko ratno zrakoplovstvo ima oko 290 borbenih zrakoplova, a trenutačno mijenjaju zrakoplove F-4 desecima američkih zrakoplova F-35 kako bi povećali svoju sposobnost odvraćanja balističkih napada koji im prijete iz Sjeverne Koreje.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti