Japan oduševljen preciznim spuštanjem svoje svemirske letjelice na Mjesec

Do danas su samo četiri zemlje uspjele spustiti svemirsku letjelicu na Mjesec: SAD, bivši SSSR, Kina i Indija.

Hina | 25.01.2024. / 13:22

Japanska letjelica na Mjesecu (Foto: AFP PHOTO / JAXA/ TAKARA TOMY / SONY GROUP CORPORATION / DOSHISHA UNIVERSITY)

Japanski mjesečev robot izveo je neuobičajeno precizno slijetanje unutar 100 metara od zadanog mjesta, priopćila je u četvrtak Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA), nakon što je ta zemlja postala peta u svijetu koja je spustila svoju svemirsku letjelicu (SLIM) na zemljin satelit - Mjesec.

Japan se nada da će demonstracija tako "iznimno preciznog" slijetanja njihove sonde na Mjesec revitalizirati svemirski program s obzirom da Japan teži većoj ulozi u istraživanju svemira kako bi sa SAD-om preduhitrio Kinu.

Japanska letjelica na Mjesecu - 2 Japan na listi zemalja koje su sletjele na Mjesec: "Ovo je velika prekretnica"

JAXA je priopćila da je primila sve podatke o spuštanju SLIM-a (pametnog robota za istraživanje svemira) unutar dva sata i 37 minuta prije nego je sonda ostala bez napajanja.

Dokazali smo da možemo sletjeti gdje god želimo, a ne samo gdje mislimo da možemo, rekao je projektni menadžer 'landera' Shinichiro Sakai.

To će potaknuti sve više ljudi, poželjno japanske misije, da pokušaju spustiti svemirsku letjelicu na neistražena mjesta na Mjesecu, dodao je.

Jedan od dva motora je u posljednjoj fazi spuštanja vjerojatno stao te je 'lander' odlutao 55 metara od točno zadanog mjesta, ali da nije došlo do zatajenja motora SLIM bi sletio unutar samo tri do četiri metra od cilja, objasnio je Sakai.

'Lander' je sletio na blagu padinu kratera na mjesečevoj površini i blago je nagnut, vidi se na fotografiji koju je objavila JAXA. Fotografiju je snimio maleni robot Lunar Excursion Vehicle 2 (LEV-2), mini rover ne mnogo veći od teniske loptice koji je lander ispustio pri slijetanju.

Zbog nagnutog položaja, solarne ploče SLIM-a nisu mogle proizvesti energiju, ali promjena smjera sunčeve svjetlosti mogla bi ih "probuditi" prije nego 1. veljače nastupi velika hladnoća.

SLIM nije dizajniran da preživi lunarnu noć, rekao je Sakai.

Možda se prilikom promjene pozicije Sunca sustav ponovno pokrene ako Sunčeva svjetlost napuni solarne ćelije. To bi moglo biti za nekih tjedan dana jer su fotonaponski paneli letjelice okrenuti prema zapadu, objašnjava JAXA.

Zbog preciznog slijetanja unutar 100 metara od cilja, SLIM je nazvan "Mjesečev snajper". Konvencionalna preciznosti se zna protezati na nekoliko kilometara.

Raketa Electron Uspješno lansiranje rivala SpaceX-a: U svemir poslali japanski satelit

JAXA smatra da će ova tehnologija slijetanja postati moćni alat za buduća istraživanja brežuljkastih mjesečevih polova za koje se pretpostavlja da su potencijalni izvor kisika, goriva i vode, neophodnih čimbenika za podržavanje života.

SLIM će tijekom kraćeg razdoblja proučavati površinu južno od Mora tišine. Cilj mu je mjesto u blizini malog udarnog kratera unutar ravnice poznate pod nazivom More nektara, za koju se pretpostavlja da je nastala prilikom drevne vulkanske aktivnosti. Ondje će istraživati sastav stijena, što bi moglo pomoći u boljem razumijevanju nastanka i razvoja Mjeseca.

Do danas su samo četiri zemlje uspjele spustiti svemirsku letjelicu na Mjesec: SAD, bivši SSSR, Kina i Indija.

JAXA planira u narednih nekoliko godina poslati svog astronauta na Mjesec u okviru programa Artemis koji provodi NASA. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti