Japanci razvijaju baterije koje se same obnavljaju

Baterije bi mogle trajati dulje i davati više energije, a da pri tome ne moraju biti veće i robusnije no što su danas.

Martina Čizmić | 18.05.2019. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici iz Japana razvili su novi materijal koji bi mogao značajno produljiti životni vijek baterija i povećati njihov kapacitet. To bi moglo značiti prekretnicu ne samo za industriju prijenosnih uređaja poput pametnih telefona ili laptopa, već i za električne automobile, kamione pa čak i brodove.

Tipična baterija u sebi sadrži slojeve metalnih materijala. Kako prolazi kroz cikluse punjenja i pražnjenja, tako se u tim slojevima pojavljuju pukotine i krhotine koje smanjuju kapacitet baterije.

No znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju pokazali su da, ako se u bateriji koristi kisikov redoks-slojeviti oksid, nema raspadanja metala. Čak se slojevi metala počinju obnavljati.

Za industrije koje se oslanjaju na baterije, to bi moglo imati dalekosežne posljedice. Ne samo da bi baterije mogle imati dulji životni vijek, već bi se njihov kapacitet mogao višestruko povećati.

U prijevodu, baterije bi trajale dulje i davale više energije, a da pri tome ne moraju biti veće i robusnije no što su danas.

No na njihovu primjenu u svakodnevnom životu ipak ćemo morati pričekati. Barem dok znanstvenici iz Japana ne osmisle kako bi se nešto što su uspjeli dokazati u laboratorij moglo masovno primijeniti i u proizvodnji baterija.

Izvor: Nature

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti