Je li u 2023. godini moguće živjeti bez pametnog telefona?

Možemo li preživjeti bez pametnog telefona? Možemo, ali neće biti baš lako ni jednostavno.

Martina Čizmić | 12.08.2023. / 09:18

Telefoni, ilustracija (Foto: Getty Images)

Odgovor na pitanje iz naslova nije baš tako jednostavan kako se čini. U sve digitaliziranijem svijetu, pametni telefon postao je produžetak nas samih. Uređaj velilčine dlana u kojem se nalazi sve - sva naša komunikacija, posao, zabava, ali i sjećanja.

Mobilni telefoni koji su se pojavili krajem prošlog stoljeća, sami su po sebi bili revolucija, jer su omogućili ljudima da budu dostupni i kad nisu kod kuće ili u uredu. No, razvoj mobilne tehnologije koji je uslijedio početkom 21. stoljeća, a potom i pojava prvog pametnog telefona (Appleovog iPhonea), u potpunosti su promijenili naše živote.

Mobiteli više nisu bili samo komunikacijski uređaji, već su postali nezamjenjiv alat koji upravlja našim životima. S razvojem mobilnog interneta, eksplodirale su i aplikacije kojih danas ima milijarde. Na službenim trgovinama aplikacijama (ali i izvan njih) moguće je pronaći aplikacije za gotovo sve - od zabave, preko komunikacije, organizacije života i rada, pa sve do praćenja lokacije djeteta ili supružnika.

Slika nije dostupna Možete li izdržati cijeli dan bez pametnog telefona? Isprobajte uz “papirnati telefon”

Ipak, privlačnost pametnog telefona ima svoju cijenu - neprestani niz obavijesti koje se natječu za našu pozornost, sve šire područje online odgovornosti i osjećaj ovisnosti koji može izazvati tjeskobu kada smo odvojeni od naših digitalnih pratitelja.

Prema nekim procjenama u 2023. godini oko 6,92 milijardi ljudi diljem svijeta koriste pametne telefone, dok je broj onih koji koriste "obične" mobilne telefone oko milijardu i to većinom u siromašnim i zemljama u razvoju.

"Glupi" mobilni telefoni baš i nisu tako glupi

U posljednje vrijeme, sve je više onih koji traže digitalnu detoksikaciju. Odmor od konstantnog pogledavanja u ekran pametnog telefona i reagiranja na stotine obavijesti koje dolaze svakodnevno. Oni posežu za "glupim" mobilnim telefonima, koji nude samo najosnovnije - pozive i SMS poruke. Broj takvih telefona u svijetu raste. Možda ne istom brzinom kao broj pametnih telefona, ali dovoljno da trend bude zamjetan.

No, takvi "glupi telefoni" najčešće se koriste samo za odmor. Možda ih se nosi na godišnji odmor, da ipak imate neku vezu sa svijetom, ali da svijet ne ugrožava vaš odmor od digitalnog.

Činjenica je da je život bez pametnog telefona u 2023. godini izazovan. Brojni aspekti modernog života preselili su se u digitalnu sferu (nakon pandemije još i više). Pametnim telefonima plaćamo, kupujemo, navigiramo, komuniciramo, pa čak i zovemo prijevoz.

Naša ovisnost o pametnim telefonima čak je došla do te točke, da se bez njih, u svakodnevnom životu, osjećamo potpuno izgubljeni. Jer, tko uopće zna neki telefonski broj napamet? Ili kako platiti kavu u kafiću, ako nam je baterija na pametnom telefonu ispražnjena?

Uzmite pauzu od digitalnog života

Iako ideja o životu bez pametnog telefona može biti zastrašujuća, liječnici se slažu kako bismo trebali naučiti stvoriti ravnotežu između korištenja pametnog telefona i odmora od njega. Krajnji cilj nije izolacija od modernog načina života, nego svjesno uzimanje pauze. Bilo to stišavanjem zvona, isključivanjem mobilnih podataka ili jednostavnim ostavljanjem pametnog telefona da se puni u drugoj prostoriji.

Slika nije dostupna 4 načina kako se isključiti i odmoriti od tehnologije

Da, pauziranje od korištenja pametnog telefona na prvi se pogled može učiniti zastrašujućim. No, učinit ćete puno za svoje mentalno zdravlje (jer su istraživanja pokazala da pretjerana upotreba pametnih telefona i aplikacija može narušiti naše mentalno zdravlje i izazvati osjećaj anksioznosti), ali i fizičko zdravlje. Naime, studija iz 2017. godine upozorila je da pretjerano korištenje pametnih telefona može uzrokovati oteknuće tetiva uz palac i ručni zglob, kao i bolove u vratu te leđima zbog stalne pogrbljenosti.

U svakom slučaju, odgovor na pitanje iz naslova je - da, ali... Možemo li preživjeti bez pametnog telefona? Možemo, ali neće biti baš lako ni jednostavno. Pa opet, možda biste upravo godišnji odmor trebali iskoristiti za kratak predah. Počnite s odlaganjem telefona na stol na drugom kraju prostorije, stišavanjem zvuka ili pak gašenjem mobilnih podataka. Bit će čudno na početku, ali ubrzo ćete uvidjeti koliko takva kratka pauza može značiti vašem partneru, djeci ili prijateljima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti