'Moždana magla' koju su neki pacijenti prijavili kao posljedicu dugog COVID-a pokazuje golemu sličnost sa stanjem u medicini poznatim kao 'kemo mozak', pojmom koji se koristi da bi se opisali problemi s pamćenjem, koncentracijom i nejasnim razmišljanjem u pacijenata koji se liječe od raka, pokazalo je novo istraživanje.

Navedene smetnje mogu se javiti za vrijeme i nakon liječenja raka.

Stanje 'kemo mozga' često se naziva i mentalnom izmaglicom, a riječ je o kognitivnim poteškoćama ili disfunkcijama koje se dovode u vezu s liječenjem raka.

COVID-19 pacijent, ilustracija Studija upozorava na posljedice dugog COVID-a: Moramo koronavirus početi gledati kao sistemski virus, koji će kod nekih izazvati dugoročne probleme

Slika nije dostupna Simptomi su različiti i teško ih je definirati: Ovo su znaci dugog COVID-a

Osobe oboljele od bolesti COVID-19 "često osjećaju dugotrajne neurološke simptome, poput smanjene pažnje, koncentracije, brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja", što je slično kao u pacijenata s kognitivnim oštećenjima povezanim s liječenjem raka.

Kemo mozak je najčešće povezan s liječenjem raka i to najčešće s kemoterapijom, ali i drugim tretmanima poput zračenja, uzimanja hormonske terapije i operacije. Svi ovi tretmani mogu uzrokovati kratkoročne ili dugoročne posljedice, a katkad se poteškoće mogu javiti i nakon završenog liječenja. N

Većina ljudi ove kognitivne poteškoće osjeća kratko vrijeme, dok pojedinci simptome kemo mozga mogu osjećati dulje vrijeme, što se razlikuje od osobe do osobe.

Takve terapije nerijetko za posljedicu imaju razvoj encefalitisa (upale mozga), objavili su znanstvenici u izvješću na online stranici bioRxiv koja još treba proći stručnu recenziju.

Slika nije dostupna Teški oblik covida-19 mogao bi izazvati autoimune napade

Slika nije dostupna Dugi COVID pogađa sve više ljudi: Najčešće ga prijavljuju žene, i to u dobi od 25 do 34 godine

U mozgu pacijenata koji su umrli od posljedica bolesti COVID-19, znanstvenici su pronašli dokaze o encefalitisu, ali i o visokim razinama upalnih proteina, od kojih je jedan - CCL11, povezan s oštećenjem živčanog sustava i kognitivnih funkcija.

Od 63 pacijenta s takozvanim dugim COVID-m, kod njih 48 s dugotrajnim kognitivnim simptomima znanstvenici su otkrili visoke razine proteina CCL11, a kod preostalih 15 koji su 'prošli' bez kognitivnih problema nije uočena visoka razina spomenutog upalnog proteina.

Vjeruju da bi uspješno liječenje kognitivnih oštećenja kod pacijenata koji se liječe od raka moglo koristiti i pacijentima oboljelim od bolesti COVID-19 sa sličnim problemima, no ističu da bi ih trebalo posebno testirati na dugi COVID.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju