Jeep planira električne verzije Wranglera i Grand Cherokeeja

Jeep je do sada najavio tri modela električnih vozila, a njihov Avenger proglašen je najboljim europskim automobilom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.11.2023. / 15:42

Jeep Wrangler (Foto: Afp)

Planovi Jeepa na tržištu električnih SUV vozila su veliki te kompanija želi postati globalni lider u ovoj kategoriji vozila. Startali su, čini se, prilično dobro te je njihov prvi električni SUV, Jeep Avenger, proglašen europskim automobilom godine. Osim ovog vozila, kratkoročni planovi kompanije uključuju još dva modela - Wagoneer S i Recon, čiju prodaju očekujemo do 2025. godine.

Jeep Avenger Znate li koji je europski automobil godine? Mogli biste se iznenaditi

Što se dugoročnih planova tiče, iz Jeepa nisu imali nikakvih službenih objava, no zato su ti planovi otkriveni u dokumentu koji je potpisan između sindikata zaposlenika u automobilskoj industriji, Jeepa i njegove krovne kompanije Stellantis. U dokumentu se spominju električne verzije popularnih Jeepovih modela, što će sigurno razveseliti sve ljubitelje ove kompanije, no loša vijest je da na početak njihove prodaje ipak treba sačekati neko vrijeme.

Plan Jeepa tako uključuje električnu verzije Grand Cherokeeja, koju ne treba očekivati prije 2027. godine i proizvodit će se u američkoj tvornici u Detroitu, dok godinu kasnije možemo očekivati i potpuno električni model popularnog Wranglera. Ovaj automobil proizvodit će se u tvorničkom kompleksu u Toledu, a službeno predstavljanje očekujemo tek za - 5 godina.

Oba navedena modela bit će bazirana na STLA Frame platformi za električna vozila, a s obzirom na to da je njihovo predstavljanje najavljeno za 4-5 godina, jasno je kako je još rano za informacije o kapacitetu baterije i snazi motora, kao i dosegu baterije. Te informacije trebali bi saznati naknadno.

Jeep Wagoneer Fokus je na struji: Jeep najavio tri električna SUV-a

Prema prijašnjim informacijama o elektrifikaciji, Stellantis planira tijekom sljedećih pet godina investirati 19 milijardi dolara za nove tvornice baterija, nadogradnju postojećih tvornica i njihovu prilagodbu za elektrifikaciju, kao i za razvoj potpuno novih električnih modela. Skoro 10 milijardi dolara od tog novca planirano je za tri tvornice baterija. No prije toga od ove kompanije očekujemo početak prodaje dva ranije najavljena električna modela - Jeep Recon i Wagoneer S.

Izvor: Arena EV

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti