Jeste li znali za problem održavanja električnih vozila o kojem se gotovo uopće ne govori?

Dok električna vozila predstavljaju budućnost prijevoza, postoji hitna potreba za boljim obrazovanjem potrošača, pogotovo kad je riječ o održavanju guma.

Branimir Vorša | 28.03.2024. / 15:00

Kolona električnih automobila
Kolona električnih automobila (Foto: Afp)

Električna vozila, zbog svoje težine i trenutne snage, uzrokuju ubrzano trošenje guma, ostavljajući vlasnike iznenađenim brzim trošenjem gume, prema izvješću američke tvrtke J.D. Power, koja je globalni lider za potrošačka prava.

Nalazi J.D. Powera otkrivaju jaz u razumijevanju među vlasnicima električnih vozila, koji često očekuju dugovječnost guma sličnu onoj od tradicionalnih vozila. Ta razlika naglašava nedostatak obrazovanja u procesu kupnje automobila, gdje uzbuđenje oko električnih vozila zasjenjuje rasprave o potencijalnim nedostacima, kao što ističe Ashley Edgar, viša direktorica u J.D. Poweru.

Automobilske gume Zbog električnih automobila moglo bi porasti zagađenje gumama

Sve veći jaz u zadovoljstvu između električnih vozila i klasičnih vozila ističe priliku za proizvođače guma i automobila da educiraju vlasnike električnih vozila o razlikama u performansama, kaže Edgar.

Kako bi to riješili, veliki proizvođači guma poput Michelina i Goodyeara predstavili su gume specifične za zaelektrična vozila, priznajući posebne potrebe električnih vozila. Te gume moraju uravnotežiti snagu i otpornost dok optimiziraju domet vozila i smanjuju buku, što je izazov s obzirom na težinu električnih vozila.

Mikroplastika, ilustracija Znanstvenici upozoravaju: Polovica mikroplastike u svijetu dolazi iz istog izvora i taloži se u našoj hrani

Studija koju je provela softverska tvrtka za prodaju automobila CDK Global naglašava važnost održavanja guma u električnim vozilima, pri čemu je jedan ispitanik uspoređivao servis guma s frekvencijom izmjene ulja kod klasičnih automobila. Priče o električnim vozilima kojima je potrebna zamjena guma nakon relativno male kilometraže izazivaju zabrinutost, posebno s obzirom na visoku cijenu guma za ta vozila, posebice ako su rađene specifično za određeno vozilo, poput primjerice Rivian R1T-a.

Dok električna vozila predstavljaju budućnost prijevoza, postoji hitna potreba za boljim obrazovanjem potrošača i razvojem proizvoda. Međutim, izazov leži u poticanju tvrtki da se pozabave troškovima održavanja, osobito kada promicanje prodaje električnih vozila ostaje izazovno. Ovo postavlja pitanja o vjerojatnosti da će prodavači raspravljati o takvim troškovima usred rastućeg tržišta.

Izvor: The Drive
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti