Jesu li djeca izgubila ljudska prava? U nekim kineskim školama gotovo je nemoguće pobjeći s nastave

U nekim kineskim regijama djeca moraju nositi inteligentne uniforme putem kojih svi u školi mogu pratiti njihovo kretanje, a ako pobjegnu s nastave oglasit će se alarm

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2018. / 07:59

Nadzor (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Roditelji školaraca u dvije kineske regije ne moraju strahovati da će njihova djeca pobjeći iz škole ako se nisu pripremila za ispit ili ako, umjesto na predavanjima, dan žele provesti u "svom aranžmanu" jer je iz njih gotovo nemoguće pobjeći. Naime, u dijelu škola u tim regijama učenici moraju nositi tzv. inteligentne uniforme u koje su ugrađeni senzori za praćenje tako da ravnatelj i nastavnici u svakom trenutku znaju gdje se nalaze učenici.

Zahvaljujući tim senzorima, u školi točno znaju kada je netko došao i otišao s nastave, a nije moguće niti zamijeniti uniforme jer ako drugi učenici daju prijateljima da nose njihove uniforme i to će se u školama odmah saznati jer su na ulazu instalirane kamere s tehnologijom prepoznavanja lica koja će odmah obavijestiti nadležne da učenik ne nosi svoju školsku uniformu.

Svakog dana nakon dolaska u školu roditelji putem mobilne aplikacije mogu vidjeli kratki video njihove školarke ili školarca kako ulazi u školsku zgradu, kao i vrijeme ulaska. A ako učenik pokuša napustiti školu tijekom nastave bez dopuštenja nadležnih, aktivirat će se alarm koji će upozoriti sve u školi o pokušaju bijega s nastave. No niti to nije sve jer zahvaljujući tehnologiji ugrađenoj u ovu pametnu odjeću, senzori će detektirati i učenike koji su zaspali tijekom nastave (i u takvim bi se slučajevima trebao aktivirati alarm), a roditeljima će putem aplikacije biti dostupne i informacije o tome što su njihovi najdraži kupovali u školi.

Prema kompaniji Guizhou Guanyu Technology, proizvođaču pametnih uniformi, hardver za praćenje učenika koji je implementiran u dijelu za ramena može izdržati velike temperature te se odjeća može prati u mašini za pranje robe.

Ako ovo ne zvuči prilično zastrašujuće (korisnici na Weibu pitaju se imaju li djeca koja su primorana nositi ovakvu odjeću izgubila pravo na privatnost i ljudska prava), treba napomenuti kako nastavnici i zaposlenici škole učenike mogu pratiti i u vrijeme dok nisu u školi.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti