"Nebesko oko": Jesu li Kinezi otkrili signale izvanzemaljske civilizacije? Znanstvenici objavili vijest, no ubrzo je nestala

Prema Zhangu, "Nebesko oko" je veoma osjetljiv teleskop koji bi mogao igrati ključnu ulogu u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Martina Čizmić | 15.06.2022. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko god znanstvenici tragali za tragovima izvanzemaljske civilizacije, do sad nije pronađen ni jedan koji bi bez imalo sumnje potvrdio da nismo sami u svemiru. No, kineski znanstvenici objavili su znanstveni rad u kojem stoji da je njihov veliki teleskop FAST "Nebesko oko" možda uhvatio upravo takav signal.

Rad koji je objavljen na stranicama časopisa kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije, a koji potpisuje Zhang Tonjie, glavni znanstvenik tima koji su osnovali Sveučilište Peking Normal, Nacionalni astronomski opservatorij kineske Akademije znanosti i Sveučilište Berkely, navodi kako su otkriveni elektromagnetski signali koji se razlikuju od svih ostalih koje su prije zabilježili.

Slika nije dostupna Kina se otvara: Strani astronomi će moći raditi na najvećem teleskopu na svijetu

Kako se navodi u radu, kineski teleskop FAST "Nebesko oko" ima promjer od 500 metara i smješten je u jugozapadnoj provinciji Guizhou kraj grada Pingtang. U rujnu 2020. krenuo je u potragu za tragovima izvanzemaljskog života, a do sad su pronađena dva sumnjiva signala. Prvi tijekom obrade podataka prikupljanih 2019. godine, a drugi prilikom proučavanja podataka o egzoplanetima, navodi se u radu.

Prema Zhangu, "Nebesko oko" je veoma osjetljiv teleskop koji bi mogao igrati ključnu ulogu u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Dodao je i kako bi ovi sumnjivi signali jednako tako mogli biti radio interferencija, ali i da zahtjevaju daljnje istraživanje.

Rad se ubrzo proširio po društvenim mrežama, a o njemu su pisali i kineski državni mediji, da bi odjednom bio uklonjen sa službenih stranica bez ikakvog objašnjenja.

Na službenim stranicama nema nikakvog traga da je rad bio objavljen, a link koji je originalno vodio na rad, sad javlja grešku.

Je li rad bio objavljen greškom ili se nekome nije svidjelo što u njemu piše, za sad nije poznato.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti