Već smo vidjeli kako se dronovi koriste za dostavu raznih stvari, od knjiga do piva, fotografima su postali nova omiljena igračka, a sada su našli i novu svrhu.

Maksimalno čuvani zatvor u Južnoj Karolini, SAD, nedavno je imao neuobičajenu situaciju. Naime, dvojac je optužen za krijumčarenje zabranjene robe, točnije ilegalnih supstanci, mobilnih uređaja i cigareta. Ovo ne bi bilo ništa neobično da osumnjičeni nisu posegnuli za naprednijom tehnologijom i odlučili robu prevesti zračnim putem navigirajući komercijalnom, quadrocopter bespilotnom letjelicom. Upravljanje očito nije tako lagano, jer se letjelica nakrcana zabranjenom robom zabila u vanjski zid zatvorskih zidina a potom se srušila. Ovo nije prvi pokušaj ove vrste - širom svijeta zabilježeni su slični slučajevi.

Koliko zabranjene robe uspije prijeći na ovaj način nije poznato, ali postotku sigurno ne idu u prilog sljedeće činjenice: ove letjelice su vrlo jeftine i mogu se lako nabaviti preko interneta, imaju mogućnost daljinskog upravljanja s udaljenosti veće od kilometra, a zatvori okruženi šumom ili okolnim stambenim zgradama izostavljaju kameru i dr. skuplju opremu te pružaju mogućnost upravljanja golim okom.

Jesu li komercijalni dronovi budućnost krijumčarenja, ne samo u zatvore već i preko granica? Činjenica jest da ovi uređaji postaju sve napredniji - brzina im se povećava, manevrabilnost kao i ukupni domet; mogu nositi sve više i više tereta, dok su istovremeno dovoljno maleni da ostanu nezamijećeni. Ostaje vidjeti koje poteze će vlasti odraditi kako bi se osigurati od ove moguće prijetnje.