Jesu li komercijalni dronovi budućnost krijumčarenja?

Zatvor u Južnoj Karolini, SAD, nedavno je imao neuobičajenu situaciju. Naime, dvojac je optužen za krijumčarenje zabranjene robe, točnije ilegalnih supstanci, mobilnih uređaja i cigareta. Ovo ne bi bilo ništa neobično da osumnjičeni nisu posegnuli za naprednijom tehnologijom.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 08.08.2014. / 14:55

Jesu li komercijalni dronovi budućnost krijumčarenja?

Već smo vidjeli kako se dronovi koriste za dostavu raznih stvari, od knjiga do piva, fotografima su postali nova omiljena igračka, a sada su našli i novu svrhu.

Maksimalno čuvani zatvor u Južnoj Karolini, SAD, nedavno je imao neuobičajenu situaciju. Naime, dvojac je optužen za krijumčarenje zabranjene robe, točnije ilegalnih supstanci, mobilnih uređaja i cigareta. Ovo ne bi bilo ništa neobično da osumnjičeni nisu posegnuli za naprednijom tehnologijom i odlučili robu prevesti zračnim putem navigirajući komercijalnom, quadrocopter bespilotnom letjelicom. Upravljanje očito nije tako lagano, jer se letjelica nakrcana zabranjenom robom zabila u vanjski zid zatvorskih zidina a potom se srušila. Ovo nije prvi pokušaj ove vrste - širom svijeta zabilježeni su slični slučajevi.

Koliko zabranjene robe uspije prijeći na ovaj način nije poznato, ali postotku sigurno ne idu u prilog sljedeće činjenice: ove letjelice su vrlo jeftine i mogu se lako nabaviti preko interneta, imaju mogućnost daljinskog upravljanja s udaljenosti veće od kilometra, a zatvori okruženi šumom ili okolnim stambenim zgradama izostavljaju kameru i dr. skuplju opremu te pružaju mogućnost upravljanja golim okom.

Jesu li komercijalni dronovi budućnost krijumčarenja, ne samo u zatvore već i preko granica? Činjenica jest da ovi uređaji postaju sve napredniji - brzina im se povećava, manevrabilnost kao i ukupni domet; mogu nositi sve više i više tereta, dok su istovremeno dovoljno maleni da ostanu nezamijećeni. Ostaje vidjeti koje poteze će vlasti odraditi kako bi se osigurati od ove moguće prijetnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti