Jesu li nosivi uređaji pouzdani u svom brojanju naših koraka, otkucaja srca ili kalorija?

Istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate.

Martina Čizmić | 28.08.2024. / 12:17

Vježbanje s pametnim satom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Posljednjih godina nosivi uređaji poput pametnih fitness narukvica, pametnih satova, a sad i pametnih prstena, za mnoge su postali neizostavan dio brige za vlastito zdravlje. Jer svaka nova generacija tih nosivih uređaja dolazi s novim senzorom i algoritmom koji, barem tako tvrde, još bolje prati neku tjelesnu metriku i pokazuje nam u kakvoj smo formi, koliko spavamo i kako da to poboljšamo. No, jesu li ti uređaji zaista precizni i može li im se vjerovati?

Ukratko odgovor je - kompliciran.

Grupa znanstvenika iz Irske okupila je svu znanstvenu literaturu i napravila detaljnu recenziju kojom su pokušali doći do odgovora koliko su i jesu li uopće, nosivi uređaji precizni u svojim mjerenjima. Kako je u članku za The Conversation pojasnila Cailbhe Doherty sa Sveučilišnog koledža u Dublinu, rezultati njihove analize pokazali su da, gledano općenito, nosivi uređaji zaista mogu mjeriti ono što tvrde da mogu i to s relativno malim postotkom pogreške.

Trčanje (Foto: Getty Images) Mogu li uređaji i aplikacije za praćenje trčanja i ostalih fizičkih aktivnosti negativno utjecati na korisnike?

Primjerice, mjerenje broja otkucaja srca mjere sa stopom pogreške od plus/minus tri posto, ovisno o čimbenicima kao što su vrsta aktivnosti, boja kože i slično. Također, dodaje, nosivi uređaji mogu precizno izmjeriti varijabilnost otkucaja srca i pokazuju dobru osjetljivost na otkrivanje aritmije. Sposobnost nosivih uređaja da to točno mjere je bolja kada se ta predviđanja generiraju tijekom vježbanja (umjesto u mirovanju).

No, ima i mjerenja koja nisu baš toliko precizna, a ljudima su važna. Primjerice, broj koraka koje osoba napravi u danu. A upravo je to jedna od glavnih značajki zbog koje ljudi nose takve nosive uređaje.

Slika nije dostupna Budući pametni satovi i fitness narukvice mogla bi napajati ova čudesna baterija, kojoj je za rad potrebno tek malo ljudskog znoja

Irski tim otkrio je da nosivi uređaji, u prosjeku, prikazuju devet posto manji broj koraka, no što osoba zaista napravi. Još su veća odstupanja bila kad je u pitanju izračun potrošnje energije tijekom aktivnosti. Tu je raspon pogreške bio od -21,27 posto do 14,76 posto, ovisno o uređaju i aktivnosti.

Zanimljivi su rezultati bili kod uređaja koji prate kako korisnik spava. U prosjeku češće precjenjuju vrijeme i učinkovitost spavanja i to za više od 10 posto. Kad je u pitanju bilježenje vremena kad je osoba zaspala odnosno kad se probudila, pogreške su ogromne. Naime, u usporedbi sa zlatnim standardom koji se koristi u studijama spavanja, odstupanja su bila između 12 i čak 180 posto.

Žena s pametnim telefonom vježba, ilustracija Koristimo ih svakodnevno, a nismo ni svjesni da su pravi rasadnici bakterija

I što to onda znači za prosječnog korisnika? Treba li vjerovati tvrdnjama proizvođača i brojkama koje mu se ispisuju na zaslonu ekrana?

Irski znanstvenici savjetuju da tim tvrdnjama korisnici pristupaju s dozom skepse. Naime, s obzirom na brzinu kojom novi uređaji dolaze na tržište i nedosljednim metodologijom ispitivanja, teško je sa sigurnošću reći je li svaka značajka u nekom nosivom uređaju točna.

Stoga, koristite podatke koje dobivate sa pametnog uređaja kao smjernice, a ne čvrste podatke. I nemojte se živcirati ako, prema vašem uređaju, niste ostvarili zadani cilj od 10 tisuća koraka dnevno. Možda i jeste, ali je on to "zaboravio" zabilježiti.

Slika nije dostupna Gotovo svaki drugi Europljanin nikada ne vježba niti se bavi sportom

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti