Još jedan dokaz da je Dubai "najpametniji grad na svijetu"

Umjesto klasičnih taksija u Dubaiju će u određenim dijelovima grada na kraće destinacije putnike prevoziti autonomni taksiji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2018. / 07:03

Autonomni taksi u Dubaiju (Foto: RTA Dubai) (Foto: RTA Dubai)

Poznato je koliko Dubai ulaže u tehnologiju te da eksperimentira s brojnim novim i naprednim tehnologijama – samo u posljednjih godinu dana predstavili su robota koji će patrolirati ulicama ovog grada, leteće taksije, odnosno autonomne dronove koji rade na principu sličnom Uberu, digitalne registarske tablice, i dalje razvijaju ideju Hyperloopa itd.

Još jedan novitet koji, kako stoji u službenom priopćenju za javnost, doprinosi transformaciji Dubaija u "najpametniji grad na svijetu" predstavljen je jučer na sajmu Gitex. Riječ je o autonomnom taksi-servisu koji je jučer započeo s radom te će njegovo testiranje trajati tijekom sljedeća tri mjeseca u određenim dijelovima grada.

Ipak, ne treba očekivati uslugu poput one koju nudi Waymo koji su SAD-u ima dozvolu za potpuno autonomnu vožnju, već je riječ o servisu koji bi putnike trebao prevesti "prvi i zadnji kilometar/milju" – dakle, ovaj servis i taksiji, barem trenutno, nisu namijenjeni prijevozu putnika do udaljenih destinacija već npr. od postojećih stanica javnog prijevoza do trgovačkih centara, kina i slično.

Udaljenost je između tih destinacija mala, a brzina vozila bit će oko 30 km/h – taksijima će u potpunosti upravljati računala, no s prednje strane nalazit će se osoba koja će, ako nešto u vožnji zapne ili računalo pogriješi, ispraviti te greške. U promotivnim materijalima ovog servisa napominje se kako taksiji mogu bez problema odraditi svoj posao bez ikakve ljudske pomoći i prisustva sigurnosnog vozača te će, ako se ovaj test pokaže uspješnim, to vjerojatno biti sljedeći korak za autonomne taksije u Dubaiju.

Flota autonomnih taksija uključuje prerađene modele Mercedesa koji su opremljeni kamerama, senzorima i LIDAR sustavima.

Izvor: Mashable
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti