Još jedna (pre)loša vijest za korisnike Facebooka: Hakeri na dark webu prodaju login podatke za 20 kuna

Nove vijesti neprestano pristižu oko najnovijeg Facebookovog propusta i hakerskog napada kojim je ugroženo na desetine milijuna profila korisnika te najpopularnije društvene mreže u svijetu. Najnovija je da hakeri ukradene login podatke kompromitiranih korisničkih računa prodaju na dark webu za sitnu lovu.

Branimir Vorša | 30.09.2018. / 16:06

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) (Foto: Guliver/Thinkstock)

Istraga nakon neviđenog hakerskog napada u kojem su kompromitirani korisnički računi oko 50 milijuna korisnika te društvene mreže otkriva da hakeri putem takozvanog dark weba preprodaju login podatke već od 20 kuna naviše.

Istraga je obuhvatila više mjesta na dark webu na kojima kriminalci trguju svakojakim kriminalom stečenim podacima i drugim kriminalnim uslugama. Tako je otkriveno da se ukradeni login podaci korisnika Facebooka, do kojih su hakeri nedavno došli, prodaju na tim mjestima za vrlo malo novca.

Na ponudi je sve - login podaci za Facebook, za email, podaci o kreditnim te debitnim karticama, a cijene varijaju od 20-ak kuna za Facebook login, do oko 150 kuna za debitne kartice.

Prodaju se i login podaci za AirBnb za otprilike 75 kuna, dok login za eBay košta oko 40 kuna.

Istraga Money Gurua je pokazala da na taj način bilo tko, tko koristi dark web, može kupiti većinu nečijeg online života za manje od 7500 kuna, prenosi metro.co.uk.

Ono što ljudi možda ne znaju jest da je potrebno manje od 10 minuta da se napravi anonimni korisnički račun, odabere nečije podatke kupljene na dark webu i dođe do koraka u kojem netko povlači tuđi novac s tog aninimnog računa, ističu u Money Guruu.

Sve što je kriminalcima potrebno da dođu do navedenih podataka jest web preglednik Tor, VPN klijent i veza s internetom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti