Južna Koreja uspješno provela drugi test svoje rakete Nuri

Južna Koreja provela je u utorak drugo testno lansiranje svoje svemirske rakete Nuri, osam mjeseci nakon prvog, uspješnog lansiranja koje je završilo neuspješnim postavljanjem u orbitu pokusnog tereta.

Hina | 21.06.2022. / 11:53

Lansiranje rakete Nuri (Foto: Afp)

Drugo probno lansiranje bilo je uspješno jer je postavila lažni satelit u orbitu, rekao je ministar znanosti Lee Jong-ho.

Raketa je poletjela iz svemirskog centra Naro na južnoj obali države u 16 sati po mjesnom vremenu.

Let rakete u orbitu, ilustracija Tamna strana putovanja u svemir: Sve češće lansiranje raketa moglo bi utjecati na klimatske promjene i ugroziti ljudsko zdravlje

Raketa KSLV-II Nuri s tri komponente, proizvod Korejskog instituta za aeronautička istraživanja (KARI) ponijela je 1,5 tona materijala u orbitu, 600 do 800 kilometara iznad Zemlje.

Riječ je o ključnom projektu Južne Koreje koja želi osnažiti svoj svemirski projekt i postići ambiciozne ciljeve u 6G mreži, špijunskim satelitima i misijama na Mjesec.

Raketa koristi samo južnokorejsku tehnologiju te je prva koja je u potpunosti proizvedena u toj državi. Prošlu raketu, lansiranju 2013., razvijala je s Rusijom.

Nurijev prvi ispit u listopadu rezultirao je uspješnim lansiranjem, no neuspješnim postavljanjem tereta u orbitu jer je motor treće faze izgorio prije no što je planirano.

Misija TROPICS, ilustracija Nakon uspješnog lansiranja razočaranje: NASA-ini sateliti za praćenje oluja nisu došli do orbite

KARI planira izvesti još najmanje četiri testa raketa do 2027. godine. Seul surađuje sa SAD-om i na izgradnji izvidničkog Mjesečevog orbitera.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti