Kakav će okus imati pivo budućnosti? Renomirana njemačka pivovara nudi odgovor u obliku futurističkog piva kojeg je stvorio ChatGPT

Umjetna inteligencija i Beck's ujedinili se da bi stvorili Beck's Autonomous, "pivo koje se samo stvorilo".

Branimir Vorša | 26.09.2023. / 15:45

Robot poslužuje pivo
Robot poslužuje pivo (Foto: Getty Images)

Pivari su iskoristili potencijal ChatGPT-a, svestranog AI alata koji čini se nadilazi samo razgovor. Tako je renomirani njemački brend Beck's iskoristio mogućnosti ChatGPT-a za izradu jedinstvenog piva poznatog kao Beck's Autonomous.

ChatGPT nije samo osmislio recept za Beck's Autonomous, već je također pridonio njegovom pakiranju, imenovanju, reklamnoj kampanji, pa čak i dizajnirao web stranicu piva. Beck's je postala prva komercijalna pivovara koja je napravila pivo koristeći ChatGPT, dok su neovisne pivovare u Sjevernoj Americi već zakoračile u područje pivskih inovacija potpomognutih umjetnom inteligencijom.

"Pivo koje se samo napravilo"

Slika nije dostupna Izvanzemaljska serija: U prodaju se pušta pivo iz svemira

Beck's Autonomous stvoren je za obilježavanje 150. godišnjice osnutka pivovare u Bremenu u Njemačkoj 1873. godine. 150 godina inovacije zahtijevalo je slavlje koje odgovara našem pionirskom duhu. Zato je od recepture do marketinga, svaku odluku u izradi ovog piva donijela umjetna inteligencija, ističu iz Beck'sa.

Iako recept za Beck's Autonomous ostaje strogo čuvana tajna, poznato je da sadrži sve bitne komponente piva: vodu, žitarice, hmelj i kvasac. Beck's Autonomous je klasificiran kao lager, koji koristi kvasac donjeg vrenja.

Ograničena serija od 150 jedinica distribuirana je na testiranje radi povratnih informacija, a tvrtka će procijeniti povratne informacije prije razmatranja šireg izdanja.

Beck's Autonomous je osobama koje su ga testirale došao u impresivnoj kutiji ukrašenoj futurističkom etiketom i zalijepljenoj posebnom trakom. Ukrašen je šaljivim sloganom ChatGPT-a.

Pivo koje se samo napravilo, kaže taj slogan.

Kutija, opremljena senzorom osjetljivim na svjetlo, pozdravlja robotskim glasom i zelenim bljeskavim svjetlom pri otvaranju, dodajući futuristički štih iskustvu.

Beck's je potpunu kontrolu nad svojim obljetničkim pivom prepustio umjetnoj inteligenciji kako bi proslavio 150 godina od osnutka. Tako sam nastao, a sada sam ovdje da vam dam okus budućnosti. Ja sam Beck's Autonomous i kažem, živjeli!, riječi su koje izgovara robotski glas prilikom otvaranja pakiranja tog nesvakidašnjeg piva.

Futuristička prezentacija, no kakav je okus?

Iako je glasovna poruka ugodno iznenađenje, ona se zapravo aktivira svaki put kad bi se kutija otvorila, što može vrlo brzo postati zamorno, pojašnjava novinar Daily Maila, koji je bio jedan od sretnih testera Beck's Autonomous piva.

U kutiji sam pronašao metalnu limenku od 250 ml zatvorenu u neobičnom, robusnom crnom egzoskeletu. Dizajn limenke više je podsjećao na nešto što više odgovara Terminatoru nego na posudu za piće. Točenje iz limenke pokazalo se pomalo zahtjevnim, što je rezultiralo prolijevanjem na stolu - što je u suprotnosti s lakoćom točenja iz Beckove vrhunske lager staklene boce, opisao je iskustvo Jonathan Chadwick, spomenuti novinar.

ChatGPT, ilustracija OpenAI predstavio velike novitete: S ChatGPT-om sada možete i razgovarati

Razlika između klasičnog Beck's lagera i Autonomousa bila je očigledna. Standardni lager ima bogatu zlatnu nijansu, dok je ChatGPT-ova kreacija imala svjetliju, blijedu slamnatu boju, pojasnio je Chadwick.

Pivo AI imalo je izrazito hmeljan profil, koji je podsjećao na bitter ili engleski svijetli ale, što sugerira upotrebu više vrsta hmelja u ChatGPT-ovom receptu. Tračak kiselosti dodao je trendovski štih, uskladivši se s rastućom popularnošću kiselih piva na hipsterskoj pivskoj sceni u Velikoj Britaniji, ističe Chadwick.

Dodao je kako je njegova preferencija bio upravo Autonomous nasuprot klasičnog Beck's lagera, no napomenuo je da je to zapravo stvar ukusa.

Hoće li i u supermarkete?

S iščekivanjem da se Beck's Autonomous pojavi na policama supermarketa, postavlja se pitanje njegove potencijalne cijene u svijetu elektroničkih inovacija koji se neprestano razvija.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti