Kako do posla u IT-u? Nude se besplatne edukacije i stipendije namijenjene ženama

Edukacija se održava na engleskom jeziku, uz mentorstvo Algebrinih predavača na hrvatskom.

Martina Čizmić | 17.04.2023. / 14:29

Žene u IT-u, ilustracija (Foto: Algebra)

Nedostatak IT stručnjaka problem je koji već godinama muči IT industriju diljem svijeta. S razvojem i rastom IT industrije u Hrvatskoj taj je problem sve očitiji i kod nas. Upravo kako bi pomogla smanjiti taj jaz na tržištu rada, Algebra u suradnji s INCO-om te uz podršku Google.org-a dodjeljuje stipendije vrijedne čak 300.000 eura za edukacije.

Stipendije su namijenjene ženama koje žele nadograditi svoje vještine iz područja IT-a i time iskoračiti u svijet digitalnih zanimanja. Preduvjeti za prijavu su služenje engleskim jezikom i osnovna digitalna pismenost, a edukacije su namijenjene mnogobrojnim ženama u nepovoljnijem položaju – onima koje žive u manjim ili ruralnim sredinama, ženama s invaliditetom, nezaposlenim ženama, ženama iz sektora pogođenih COVID-om te studenticama završnih godina studija. Preduvjet za edukaciju je uspješno obavljeno testiranje, na koje se zbog ograničenog broja mjesta potrebno prijaviti čim prije.

Algebra je na području Hrvatske jedini službeni partner programa 'INCO Work in Tech' i time se ponosimo, a u novu sezonu ulazimo s velikim optimizmom. Ženama koje promišljaju je li sad pravo vrijeme za školovanje moram poručiti – upravo sada je vrijeme za nadogradnju IT vještina, posebno pogledamo li demografske trendove, koji su u Hrvatskoj sve nepovoljniji, te kronični nedostatak radne snage u tom području. Dosad smo u okviru programa certificirali 235 polaznica, za koje vjerujemo da će biti kvalitetno pojačanje u IT sektoru. Osim stečenog certifikata, naše polaznice, uz potporu Algebrinih predavača, imaju priliku raditi i na jačanju samopouzdanja, koje je važan preduvjet za daljnji razvoj karijere, istaknula je uoči početka ovogodišnjeg, trećeg po redu ciklusa projekta, voditeljica projekta u Algebri Sara Šušak.

Kako su pojasnili iz Algebre, edukacija se provodi u okviru programa "Work in Tech", a po završetku žene stječu titulu i certifikat IT Support Specialist, koji pokriva područja podrške korisnicima, sistemske administracije, mrežne infrastrukture i IT sigurnosti. Riječ je o najpopularnijem globalnom programu iz područja IT certifikacije, kojim se trenutačno za svladavanje novih vještina koristi više od 77 milijuna ljudi.

Smisao projekta je postići veće uključivanje žena u brzorastuću IT industriju, koja se i dalje bori sa značajnim nedostatkom radne snage. Zanimljivo je da su, prema Degordianu, od svih industrija upravo stručnjaci u IT sektoru najzadovoljniji svojim poslom. Pritom su žene malo zadovoljnije od muškaraca, što predstavlja iznimku u odnosu na većinu drugih industrija.

Edukacija se održava na engleskom jeziku, uz mentorstvo Algebrinih predavača na hrvatskom. Edukacija se sastoji od pet modula koji se održavaju na platformi Coursera te traje tri do šest mjeseci – ovisno o tempu učenja, koji svaka polaznica prilagođava sebi.

U Spanu su također prepoznali potencijal ovih edukacija. Naime, dio polaznica programa INCO Work in Tech dosad je u Spanu odrađivao stručnu praksu, a neke od njih nakon prakse su se tamo i zaposlile.

Uvidom u program "Work in tech" prepoznali smo veliku kompatibilnost područja i tehnologija koje program pokriva sa znanjima i vještinama koje su potrebne na junior pozicijama u tehničkim timovima Spana, a vezana su uz sistemsku administraciju, upoznavanje mreža i serverske IT infrastrukture, područja IT sigurnosti te pružanja podrške korisnicima u rješavanju incidenata i zahtjeva, dodala je Vlasta Carević, HR Operations Team Leader u Spanu.

Planirani početak edukacije je 29. travnja 2023., a po završetku edukacije dio najboljih polaznica dobit će priliku sudjelovati u dvotjednoj praksi, gdje će imati priliku rješavati stvarne korisničke probleme u okruženjima Windows i Linux.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti