Hrvatski entuzijasti žele iz korijena promijeniti i modernizirati jednu od najstarijih igara

Pravila su potpuno ista kao i u klasičnom šahu. Igrači bijelim i crnim figurama pokušavaju nadmudriti jedni druge. No, dodana je tehnološka komponenta.

Martina Čizmić | 27.04.2019. / 11:31

Šah u paru (Foto: Zimo)

Šah je igra koja se igra stoljećima diljem svijeta. No iako ima svoje poklonike, teško možemo reći da je veoma popularan ili dinamičan. Da, šah ima svoje poklonike, ali za širu publiku on je jednostavno previše kompliciran i spor.

Upravo to žele promijeniti entuzijasti iz Zagreba koji su osmislili novi, inovativan način igranja šaha.

Radi se o igranju u parovima, a kako to točno izgleda, pojasnio nam je jedan od inicijatora Vedran Podlipec.

Glavna je razlika u odnosu na klasični šah što igraju dva protiv dva igrača u istoj partiji na drvenim digitalnim tablama. Iako igraju zajedno kao tim, onemogućeno im je da komuniciraju međusobno, objašnjava Podlipec.

Pravila su potpuno ista kao i u klasičnom šahu. Igrači bijelim i crnim figurama pokušavaju nadmudriti jedni druge. No, dodana je tehnološka komponenta.

Igra se na međusobno softverski povezanim drvenim digitalnim šahovskim tablama. Svaki potez na ploči prati se i digitalno te se prikazuje na ekranu drugog para. To omogućuje da se igra jedna natjecateljska partija između dva para u realnom vremenu, a gdje se parovi moraju dobro razumijeti u strategiji te bez međusobne komunikacije pokušati pobijediti protivnički par, čime šah napokon postaje timski u pravom smislu riječi, nastavlja Podlipec.

Vedran Podlipec (Foto: Zimo)

Kako to točno izgleda u praksi, premijerno je pokazano na prvom inovativnom turniru šaha u parovima koji je održan u prostorijama kompanije Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.

Svoje je snage odmjerilo osam parova koji su imali 10 minuta po partiji da nadmudre protivnike.

Bilo je veoma napeto u polufinalu. Jednom je paru trebao samo jedan potez kako bi matirali protivnika, no taj je protivnik predugo razmišljao i vrijeme je jednostavno iscurilo.

U finalu šaha u parovima na kraju su snage odmjerili Zdravko Margetić i Vlado Heljed protiv Daria Raguža i Frane Formentia. Partija je završila remijem te su odlučili ne igrati više kako bi svi bili pobijednici na prvom svjetskom turniru šaha u parovima, istaknuo je Podlipec koji je veoma zadovoljan kako je prvi ujedno i ogledni turnir prošao.

Iako je za igranje šaha u paru potrebno određeno poznavanje pravila, partneri ne moraju biti vrhunski igrači.

Ako se suigrači dobro razumiju i prepoznaju međusobnu taktiku, može se dogoditi da dva prosječna igrača pobijede vrhunske. Igrom u parovima pružamo priliku svima, bez obzira na godine i rejting, da se okušaju protiv nekoga tko je inače iznad njihove razine. Nije važno igraju li u paru dva stara i iskusna igrača, dva početnika, dvije žene ili muškarac i žena. Svi mogu igrati protiv svih, pojašnjava Podlipec i povlači paralelu s tenisom u kojem su braća Bryant bili vodeći u igri parova, no samostalno nisu zabilježili veće uspjehe.

Šah u paru (Foto: Zimo)

Zanimljivo, otkrio nam je Podlipec, jedan od najvećih šahovskih velemajstora Gari Kasparov nije zainteresiran za igru u paru iz veoma jednostavnog razloga.

Dobili smo informaciju da Gari Kasparov nikad ne bi igrao šah u paru jer je uvjeren da nitko ne igra šah tako kao on te bi mu lošiji igrač samo uništio koncepciju. On i kad igra protiv mladih igrača igra na pobjedu, kaže Podlipec.

Želja im je šah učiniti atraktivnijim i zanimljivijim za gledanje. Ideja je pratiti mečeve kamerama uz pomoć dva komentatora koji bi gledateljima davali dodatne informacije i objašnjavali taktiku u poteze.

Sljedeći korak je pokretanje crowdfunding kampanje kojom bi prikupili dodatna sredstva za organiziranje novih turnira i popularizaciju ovakve igre šaha.

Želite li se i sami okušati u šahu u parovima, možete se ulogirati na službenoj stranici Chess Doubles i igrati putem interneta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti