Kako razviti još bolje nosive uređaje za fitness i sport? Izgradnjom zdravstvenih laboratorija

Laboratorij na jezeru Songshan trebao bi postati institut za istraživanje i razvoj tehnologije posvećen istraživanju i razvoju proizvoda, standarda, certifikata, izložba te različitim aktivnostima u tehnološkoj industriji.

Martina Čizmić | 30.11.2021. / 07:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više tehnoloških tvrtki ulazi u područje fitnessa, zdravlja i opće dobrobiti pojedinaca. Pametni nosivi uređaji, pametni fitness uređaji, različite aplikacije - sve je to osmišljeno kako bi korisnici u svakom trenutku mogli pratiti stanje svog organizma, tijela i forme te testirati svoje granice izdržljivosti.

No, kako tvrtke razvijaju takve uređaje? Jedan od načina je izgradnja posebnih laboratorija, opremljenih različitim fitness uređajima, ali i uređajima koji testiraju izdržljivost ljudskog tijela.

Slika nije dostupna Može li tehnologija pomoći da vratimo svoje psihičko i fizičko zdravlje u ravnotežu?

Jedan takav laboratorij otvorio je Huawei na jezeru Songshan u Kini. Laboratorij koji se prostire na 4680 metara kvadratnih i u koji je uloženo 200 milijuna kineskih juana, istraživačima će omogućiti više od 80 vrsta testiranja postojećih, ali i budućih nosivih uređaja iz njihovog ekosustava. 

Kako su istaknuli iz Huaweija, trenutno vode više zdravstvenih laboratorija za proučavanje zdravstvene tehnologije, uključujući laboratorij Xi'an, koji se usredotočuje na inovativne slučajeve upotrebe zdravstvenih i fitness tehnologija. Laboratorij na jezeru Songshan trebao bi postati institut za istraživanje i razvoj tehnologije posvećen istraživanju i razvoju proizvoda, standarda, certifikata, izložba te različitim aktivnostima u tehnološkoj industriji.

Jedna od izložba, koristila je laboratorij za simulaciju platoa, vrijedan 3 milijuna kineskih juana, koji modificira nadmorsku visinu od 6 000 metara, kako bi se testirao utjecaj zasićenosti kisika na ljudsko tijelo. Laboratorij sadrži uređaje potrebne istraživačima za mjerenje promjena u ljudskom tijelu pod različitim nadmorskim visinama i klimatskim uvjetima te prikupljanje točnih podataka s velikih visina. Sadrži i profesionalni optički sustav hvatanja pokreta koji uključuje 28 brzih infracrvenih kamera koje podržavaju stopu od 10.000 Hz što omogućuje snimanje širokog raspona subjekata uključujući čak pokretne metke s milimetarskom preciznošću. Proučavajući kretanje ljudskog tijela zajedno s ostalim podacima, Huawei se nada razviti nove i inovativne značajke za svoje nosive uređaje.

Slika nije dostupna Podaci s pametnih satova otkrili su neke od posljedica dugog COVID-a

Nosivi uređaji (Foto: Thinkstock) Fitness-narukvice mogu pomoći u prepoznavanju bolesti srca

Područje za istraživanje anatomije vježbanja u laboratoriju također je opremljeno različitim mjeračima za pluća, srca i metabolizma te visoko učinkovitim trakama za trčanje koje istraživači koriste za praćenje najveće stope potrošnje kisika tijekom vježbanja, potrošnje kalorije te otkucaja srca tijekom vježbi. Dosad je laboratorij ove godine zabilježio podatke od oko 192 500 pretrčanih kilometara što je jednako četiri i pol kruga oko Zemlje.

U planu je da novi laboratorij služi i kao inkubator za pakete usluga, u kojima korisnici mogu izravno uživati, uključujući mikro-fizikalne preglede, vježbanje kod kuće i digitalne sportove. Tako će u području laboratorija za mikro-fizikalne preglede, korisnici moći koristiti Huawei nosive uređaje, za mjerenje pokazatelja fizičke spreme, kao što su krvni tlak i razina zasićenosti kisika u krvi. U prostoru za vježbanje, pratiti rezultate treninga, a u području digitalnog sporta, natjecati se s prijateljima dok koriste sprave za veslanje i sobne bicikle.

U Huaweiju se nadaju da će takvi laboratoriji omogućiti razvoj i stvaranje novih tehnologija koje bi u budućnosti mogle poboljšale zdravstveno stanje korisnika. S obzirom na to da se procjenjuje kako će vrijednost tržišta pametnih nosivih zdravstvenih uređaja do 2025. godine iznositi 7,77 milijardi dolara, jasno je zašto sve više tvrtki ulazi na to tržište svojim proizvodima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti